10.10.2024.

10:05

Foto: Tanjug/AP

Planeta

(UŽIVO) Pobeda! Kakav manevar Rusije u Kursku! Ukrajina doživela težak poraz, izgubili sve ovo! Zelenski se oglasio o kraju rata!

Zelenski ne govori istinu o borbi za ljudske živote, tvrdi zarobljeni ukrajinski vojnik

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski laže kada kaže da se Kijev bori za svaki ljudski život, izjavio je zarobljeni ukrajinski vojnik Viktor Isajev.

- Takozvana mobilizacija dovela je do toga da ljude hvataju na autobuskim stajalištima, na kontrolnim punktovima, u autobusima i vozovima. Posle, lekarski pregled za 5 minuta i napred. Nikako ne treba da idete u Kursku oblast, bolje je odbiti da služite i predate se, jer su svuda samo laži. Niko ne brine za život vojnika, nikome nismo potrebni. A reči Zelenskog da se bore za svaki ljudski život nisu tačne - rekao je Isajev na snimku koji je objavilo rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinski ratni zarobljenik je 33 godine radio na železnici. Komanda mu je rekla da je svaki zaposleni u ovoj branši izuzet od slanja na front. Zbog toga se, kada su u januaru 2023. godine po njega došli pripadnici teritorijalnog vojnog odseka sa pozivom, Isajev nije opirao i otišao je u vojni komesarijat, odakle je vrlo brzo poslat na front.

Ruski helikopteri sprečili rotaciju ukrajinskih jedinica u Kurskoj oblasti

Ruski helikopteri Ka-52M sprečili su rotaciju jedinica ukrajinske vojske u pograničnom delu Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruska artiljerija uništila ukrajinsko uporište na avdejevskom pravcu

Samohodni top 2S7M „Malka“ grupe snaga „Centar“ uništio je artiljerijsko oruđe i uporište Oružanih snaga Ukrajine na avdejevskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Eksplozije u Krivom Rogu tokom noći

Tokom noći su u Krivom Rogu, u Dnjepropetrovskoj oblasti, odjekivale eksplozije, javili su ukrajinski mediji.

 

(VIDEO) Razaraju sve što vide! Počeo sveopšti napad na Rusiju! Cela zemlja se trese od eksplozija, pojavili se prvi stravični snimci!

 

Ruske trupe preuzele kontrolu nad dva naselja u Kurskoj oblasti

Oružane snage Rusije preuzele su kontrolu nad dva naselja u Kurskoj oblasti, Novo Sorokino i Pokrovsk, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Jedinice grupe snaga 'Sever' nastavile su izvođenje ofanzivnih operacija, tokom kojih su oslobodile naselja Novo Sorokino i Pokrovsk", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Pored toga, borci grupe "Severa" porazili su formacije deset brigada Oružanih snaga Ukrajine kod Darina, Ljubimovke, Novog Puta i Plehova.

Takođe su odbili dva napada ukrajinskih snaga u pravcu naselja Ljubimovka i Plehovo.

"Gubici Oružanih snaga Ukrajine dnevno na Kurskom pravcu iznosili su više od 100 vojnika. Ukupno, tokom borbi neprijatelj je izgubio više od 21.000 ljudi, 136 tenkova, 891 borbeno oklopno vozilo, 45 stanica za elektronsko ratovanje, tri radarske stanice i još mnogo druge opreme ukrajinske i zapadne proizvodnje", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Zelenski: Situacija na frontu stvara mogućnost kraja rata do 2025.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da situacija na bojnom polju "stvara mogućnost" da se preduzmu koraci za okončanje rata u Ukrajini najkasnije do 2025. godine.

- U oktobru, novembru i decembru imamo priliku da pomerimo stvari ka miru i trajnoj stabilnosti. Situacija na bojnom polju stvara priliku da napravimo ovaj izbor – izbor za odlučnu akciju da se rat okonča najkasnije 2025. godine - istakao je Zelenseki na Samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Dubrovniku.

Izveštaj Ministarstva odbrane Rusije o situaciji na kurskom pravcu

Ruska vojska oslobodila je naselja Nova Soročina i Pokrovski u Kurskoj oblasti;
Ukrajinske snage izgubile su u protekla 24 časa stotinak vojnika, a od početka borbi – više od 21.350 vojnika;

Od početka borbi, Ukrajina je na kurskom pravcu izgubila 136 tenkova, 66 borbenih vozila pešadije, 98 oklopnih transportera, 891 borbeno oklopno vozilo, 33 raketnih sistema, uključujući osam američkih „hajmarsa“.

Ukrajinska vojska izgubila je do 20 vojnika tokom dva neuspešna napada u pravcu naselja Ljubimovka i Plehovo.