08.10.2024.

14:13

Foto: Shutterstock

Planeta

Totalni raspad u SAD! Tramp raspalio - Kijevu šalju milijarde, znate li šta nude žrtvama uragana?!

Federalna agencija za vanredne situacije (FEMA) nudi pomoć ljudima na Floridi, Džordžiji, Severnoj Karolini, Južnoj Karolini, Tenesiju i Virdžiniji koji su pogođeni razornom olujom prošle nedelje. Republikanski predsednički kandidat tvrdi, međutim, da je odgovor vlade bio neadekvatan zbog nesposobnosti demokratskog rukovodstva zemlje.

 - Mi smo na skoro 300 milijardi dolara za Ukrajinu, a oni ipak nude ljudima 750 dolara za najgori uragan koji je iko video - rekao je Tramp novinarki Fok Nevs Laura Ingraham u intervjuu na marginama mitinga u Batleru u Pensilvaniji u subotu.

- Ali što je važnije od toga je da oni nemaju ljude - rekao je Tramp.

On tvrdi da je reakcija vlasti, posebno u Severnoj Karolini, bila "katastrofa" na osnovu njegovih utisaka iz posete državi.

- Jedan čovek, ostao je bez kuće i sedi na kamenu. Morate da im pomognete - rekao je Tramp.

FEMA je odbacila tvrdnju da je savezna pomoć žrtvama uragana ograničena na 750 dolara po osobi. Suma je „unapred, fleksibilno plaćanje za pokrivanje osnovnih artikala kao što su hrana, voda, formula za bebe, potrepštine za dojenje, lekovi i druge potrepštine za hitne slučajeve“, navodi se na veb stranici. .“

Kongres je odobrio pet dodatnih zakona o aproprijacijama koje obezbeđuju ukupno 175 milijardi dolara za potrošnju u vezi sa sukobom u Ukrajini od izbijanja rata u februaru 2022. Od tog novca, 70 milijardi dolara je bila vojna pomoć, a 33,3 milijarde dolara budžetska podrška koja ide direktno vladi u Kijevu.

Ukupna bilateralna pomoć Ukrajini od 41 donatora, kako je izračunao Ukraine Support Tracker, premašila je 333 milijarde dolara.

Uragan Helen ubio je najmanje 230 ljudi u nekoliko američkih država i prouzrokovao imovinsku štetu procenjenu na 47 milijardi dolara.