Autor: Informer.rs

08.10.2024.

19:30

Foto: Reuters

Planeta

Rusija koncentrisala pola miliona vojnika! Ugrožena četiri velika ukrajinska grada!

Kapetan prvog ranga rezervnog sastava Mornaričkih snaga Oružanih snaga Ukrajine, bivši zamenik načelnika Generalštaba Mornaričkih snaga Oružanih snaga Ukrajine Andrej Riženko objavio je ovo u emisiji Espreso.

Prema njegovim rečima, kada je počela ruska invazija u punom obimu, bilo je 150 hiljada ruskih vojnika na sedam različitih pravaca.

„Sada ih je na tri pravca zapravo tri puta više. Ruskoj vojsci je dat zadatak da što više zauzmu teritoriju Donjecke oblasti, da se što više približe takvim regionalnim centrima kao što su Zaporožje, Dnjepar, Sumi, Harkov. kako bi se na njih redovno dejstvovalo iz dalekometne artiljerije i FAB bombama. Reč je o udaljenosti 50-70 km“, rekao je Riženko.

Prema njegovim rečima, Rusi to rade kako bi destabilizovali socijalno-ekonomsku situaciju u Ukrajini. On napominje da je Ugledar bio jedna od „tačaka” koje je protivnik već duže vreme pokušavao da zauzme, koncentrišući tamo veoma ozbiljne snage.

Uspeli su da zauzmu ovaj grad, što je nesrećna činjenica. Ali ako pogledate ukupnu stratešku sliku, to im nije dalo mnogo. Zaista, bilo je kontroverznih informacija o tamošnjoj situaciji, ali se mora verovati stavu ukrajinskih snaga. Jasno je da je tamo bilo veoma, veoma teško, jer ruska vojska koristi taktiku iscrpljivanja. To zapravo zatrpava naše Oružane snage ogromnim brojem naoružanja – FAB, artiljerije, raketne artiljerije, mina itd.“, rekao je kapetan prvog ranga.

Kako je saopšteno, bivši službenik Službe bezbednosti Ukrajine Ivan Stupak govorio je o novim poteškoćama za Oružane snage Ukrajine. Konkretno, prema njegovim rečima, posle jesenjih padavina teška tehnika neće moći normalno da se kreće po zemlji, a u rovovima će biti vode.