09.10.2024.

06:00

Foto: Reuters

Planeta

(MAPA) Svet na nogama! Počela prelomna bitka u ukrajinskom ratu! Više od 4000 vojnika se oprašta od života, klješta su skoro zatvorena!

Prema dostupnim izveštajima, ruske snage pokušavaju da obuhvate ukrajinske trupe, pripremajući se za glavni sukob u kojem bi moglo doći do zarobljavanja oko 4.000 vojnika. Ukrajinska odbrana je probijena na nekoliko važnih tačaka u Kurskoj oblasti.

Izvori sa kanala "Dva majora" tvrde da ruska vojska napreduje ka Ljubimovki na zapadnom krilu, rušeći neprijateljsku liniju odbrane. Vojni dopisnik Semjon Pegov izveštava o postepenom ali odlučnom napredovanju ruskih snaga, dok se ukrajinske trupe povlače i neuspešno pokušavaju da izvedu protunapade.

Na području Sudže, ruska grupa „Sever“ napreduje ka selu Plehovo i okolnim šumskim predelima, gde su ukrajinske jedinice nedavno bile raspoređene. Ruska artiljerija i vazdušne snage nastavljaju sa napadima na neprijateljske položaje.

U Gluškovskom okrugu sukobi između artiljerijskih baterija su intenzivni, dok ukrajinske snage pokušavaju da se probiju dublje na teritoriju Kurske oblasti. Specijalne jedinice ruskih padobranaca uspešno potiskuju neprijatelja, uprkos naporima Ukrajinaca da preseku puteve istočno od Vesjolija.

Jedna od najvažnijih bitaka u Kurskoj oblasti je u toku

Ukrajinske trupe pokušavaju da zadrže kontrolu nad važnim logističkim čvorištem u selu Ljubimovka. Gubitak tog položaja mogao bi dovesti do ozbiljnog ugrožavanja ukrajinske odbrane u toj oblasti, zbog čega se za svaku pedu teritorije vode žestoki okršaji.

Prema najnovijim informacijama, Ljubimovka se postepeno vraća pod rusku kontrolu, a predviđa se da će ukrajinske snage biti potisnute prema bivšoj Sumskoj oblasti u Ukrajini.

Vojni analitičar Mihail Onufrijenko navodi da su ruske snage uspele da pređu reku Zorku neopaženo i zauzmu ključne pozicije u centru Ljubimovke, koje su ukrajinske trupe držale skoro mesec dana. Ukrajinska strana priznaje uspehe ruskih snaga i u oblasti Plehova.

Vojni dopisnik Jurij Podoljaka potvrđuje da borbe u Ljubimovki traju i dalje, dok ruske jedinice nastavljaju s napadima u pokušaju da preuzmu kontrolu nad centrom sela. Ukrajinske trupe pružaju žestok otpor, svesne strateškog značaja ovog položaja.

Procene govore da će oko 4.000 ukrajinskih vojnika verovatno biti zarobljeno ili nastradati, uzimajući u obzir trenutne gubitke ukrajinskih trupa u Kurskoj oblasti.

Rotacija ukrajinskih trupa je ozbiljno otežana zahvaljujući preciznim napadima ruskih aviona Su-25, koji su uspešno poremetili neprijateljske operacije. Rusko Ministarstvo odbrane je zvanično potvrdilo te informacije, ističući da su ruski piloti pogodili izviđačke ciljeve i bezbedno se vratili na svoje baze.

Zahvaljujući radu marinskih specijalista, ruske jedinice održavaju stabilnu komunikaciju, čak i pod neprijateljskom vatrom, što im omogućava prednost u elektronskom ratovanju.