09.10.2024.

07:20

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Strašne vesti! Naređena hitna evakuacija u BiH, obistinile se najcrnje slutnje: Nove poplave prete da zbrišu sve!

Sinoć, oko ponoći, na teren su pozvani pripadnici gorskih službi spasavanja kako bi pomogli u evakuaciji stanovništva u Konjicu i Jablanici. Pozvane su ekipe iz Mostara, Širokog Brijega, Čapljine i Posušja, koje su se uputile na sever sa 15 automobila, piše Jutarnji list.

Nakon ponoći, Gorska služba spasavanja Prenj na svojoj stranici na Fejsbuku pozvala je sve stanovnike Konjica koji imaju terenska vozila da odmah dođu, kako bi ona bila stavljena u funkciju prevoza ljudi. Kako se može videti na društvenim mrežama, Štab civilne zaštite Konjica naredio je evakuaciju stanovnika Klisa.

Evakuacija je sprovedena zbog prognoze Federalnog hidrometeorološkog zavoda, koji je upozorio na moguće obilne padavine u Hercegovini, do 60 litara kiše po metru kvadratnom, što bi ponovo moglo izazvati bujične potoke i klizišta.

Podsećamo da su u noći između četvrtka i petka razorne poplave i klizišta pogodile područja Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Fojnice i okolnih mesta, gde je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu stradalo 19 osoba, dok su tri osobe poginule u opštini Fojnica.

Kako je saopšteno u večernjim satima iz Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona sa sedištem u Mostaru, odmah je započeta evakuacija stanovništva sa ugroženih područja Jablanice i Konjica, koju sprovode pripadnici civilne zaštite i drugih hitnih službi uz podršku spasilačkih ekipa na terenu.

U hitnom obaveštenju navedeno je da se ljudi moraju evakuisati iz ugroženih područja najkasnije do 2 sata ujutru. Oni će biti smešteni u ranije organizovana kolektivna prihvatilišta u školama i sportskim salama, gde će im biti obezbeđeni kreveti, hrana, voda i osnovne higijenske potrepštine.

Ove mere se preduzimaju zbog upozorenja Federalnog hidrometeorološkog zavoda, koji je za noć prognozirao intenzivnije padavine do 60 litara kiše po metru kvadratnom, što može izazvati nove bujične potoke i klizišta u već pogođenim područjima.

U poplavama i klizištima na severu Hercegovine i u centralnom delu Bosne i Hercegovine stradale su 22 osobe, dok se za još osam osoba traga.