09.10.2024.

15:19

Foto: EPA

Planeta

Otkud Teheranu ovo moćno oružje?! Iran namerno pokazao previše... Amerikanci se pobesneti - samo jedna sila je ovo smela da uradi! (VIDEO)

Iran je nedavno otkrio lasersko oružje kineskog dizajna koje je sposobno da onesposobi ili uništi bespilotne letelice, kao odgovor na rastuću pretnju vazdušnih sistema bez posade (UAS). Iran, ključni igrač u bliskoistočnom regionu, suočava se s pretnjama napada dronovima, posebno iz Izraela.

Fotografije ovog laserskog sistema protiv dronova, navodno snimljene u Teheranu, pojavile su se na internetu prošle nedelje. Delovalo je da je sistem deo pojačanih bezbednost mera tokom retkog javnog obraćanja vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija. 

Dok su neki verovali da je lasersko oružje kineski sistem Tihi lovac (Silent hunter), ta pretpostavka nije tačna, piše portal The War Zone.

Tihi lovac ima različite funkcije, kao što je kupola s jednim kružnim otvorom na desnoj strani srednjeg jarbola. Sistem na novim fotografijama ima veliki otvor blende na levoj strani i pravougaoni otvor blende na desnoj strani.

To sugeriše da je verovatnije da se radi o kineskom sistemu Šen Nung (Shen Nung). Verzije Šen Nunga, postavljene na kamione ili u kontejnere, bile su na tržištu u prošlosti, a sistem viđen u Teheranu mogao bi biti kontejnerska varijanta tog sistema.

Kako radi laser

I Tihi lovac i Šen Nung opremljeni su malim radarima na vrhu svojih kupola koji pomažu u otkrivanju i praćenju ciljeva. Radar koji se vidi na nedavnim slikama dodatno usklađuje iranski sistem sa Šen Nungovim dizajnom.

Šen Nung navodno može da otkrije bespilotne letelice na udaljenosti do pet kilometara i gađa mete do tri kilometra svojim laserom, koji ima snagu između 10 i 20 kilovata. Laser može da zaslepi ili uništiti dronove na manjim udaljenostima, ali mu je potrebno vreme za ponovno punjenje između svakog korišćenja.

Iako lasersko oružje kao što je Šen Nung nudi prednosti u pogledu stalne vatrene moći, ono ima ograničenja. Mogu da gađaju samo jednu metu istovremeno i zahtevaju periode hlađenja između korištenja. Ali, čak i zaslepljivanje može biti veoma efikasno protiv bespilotnih letelica, uključujući naoružane varijante, zaslepljujući tragače i drugu optiku i tako ometajući njihovu sposobnost pronalaženja ciljeva i sprovođenja napada.

Ometači elektronskog ratovanja

Izgleda da je sistem u Teheranu deo šireg niza mogućnosti za borbu protiv dronova. Uz laser, slike pokazuju veliku planarnu mrežu, veovatno za mikrotalasne sisteme velike snage, koji mogu da poremete više dronova odjednom. Drugi vidljivi sistemi mogu da uključuju ​​ometače elektronskog ratovanja ili daljinski upravljane sisteme oružja.

Iranske bezbednosne snage verovatno su rasporedile protivdronske sisteme odbrane kako bi zaštitile ajatolaha Hameneija. Bliski odnos Irana s Kinom mogao bi da objasni kako je brzo došao do tako napredne tehnologije.

Potpuni opseg iranskog laserskog arsenala za borbu protiv bespilotnih letelica ostaje za sada nejasan, ali prisustvo Šen Nunga ukazuje na rastući fokus suprotstavljanju pretnjama napada dronovima.