10.10.2024.

06:00

Foto: Reuters/Printscreen

Planeta

Šok obrt! Neočekivane vesti o Ukrajini digle svet na noge! Zelenski spreman na radikalnu promenu: Svi čekaju reakciju Moskve...

Zelenski je u javnosti tvrdio da bi pregovori mogli da počnu tek nakon potpunog povlačenja ruskih snaga sa svih teritorija na koje Kijev ima pretenzije. Ranije ove nedelje, on je ponovio da se "pouzdan mir i bezbednost" moraju postići "bez ikakvog cenjkanja oko suvereniteta ili trgovanja teritorijama".

Međutim, "Blumbergovi" NATO izvori tvrde da ukrajinski zvaničnici signaliziraju da su "spremni da priznaju da bi trebalo da dođe do kraja" sukoba sa Rusijom.

Neimenovani zvaničnici Alijanse nisu precizirali na kakve bi ustupke Kijev mogao da pristane zarad okončavanja sukoba, naglasila je američka agencija.

"Promena raspoloženja" u ukrajinskoj prestonici trebalo je da bude isprobana na sastanku zapadnih pristalica Kijeva u nemačkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u subotu, ali je predsednik SAD Džozef Bajden odložio sastanak kako bi se usredsredio na odgovor na uragan Milton, navodi "Blumberg".

Jedan od izvora je rekao da ukrajinski zvaničnici odbijaju da javno otkriju detalje svog takozvanog "plana pobede", koji je Zelenski promovisao tokom svog putovanja u SAD krajem septembra. Ideja je da se zadrži "element strateške dvosmislenosti koji bi im dao prostor za dalje manevrisanje", dodao je izvor.

Prema izveštajima medija, jedna od ključnih klauzula u predlogu je davanje zapadnih bezbednosnih garancija Kijevu, a koje bi ličile na princip kolektivne odbrane NATO-a.

"Blumberg" tvrdi da se put Kijeva ka NATO-u smatra za mogući faktor u svim budućim pregovorima sa Moskvom.

Međutim, jedan od zvaničnika Alijanse rekao je za "Blumberg" da "nije jasno kakva bi formula mogla da dovede sve strane za pregovarački sto", pošto Rusija smatra učlanjivanje Ukrajine u NATO za "crvenu liniju".

U junu je ruski predsednik Vladimir Putin najavio da je Moskva spremna da prekine borbe i odmah počne pregovore sa Ukrajinom ukoliko Kijev zvanično odustane od NATO aspiracija i povuče se iz Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i iz Hersona i Zaporožja, koji su se priključili Rusiji nakon referenduma u ​​jesen 2022.

Zelenski je odbio ponudu, označivši je kao "ultimatum". Kremlj je saopštio da ti uslovi više nisu na stolu nakon što je Ukrajina početkom avgusta započela upad u rusku Kursku oblast.