13.10.2024.

00:15

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Kakav šok za Zelenskog! Ovo će morati da preda Rusiji! Ruski zvaničnici sve pratili i doneli odluku, brojke će biti jezive!

Rodion Mirošnik, koji vodi specijalnu misiju Moskve za istragu ukrajinskih ratnih zločina, rekao je za "Izvestiju" da se veliki deo ovog posla obavlja na regionalnom nivou, ali prikupljanje podataka koordiniše centralna vlada.

- Sve... je evidentirano u bazi podataka za štetu nastalu privredi, preduzećima i pojedincima - rekao je Mirošnik.

- Mnogo zavisi od fronta. Kako budemo napredovali, pojaviće se prilika da formulišemo naše zahteve prema onima koji su počinili zločine i da razgovaramo o realnim mehanizmima za nadoknadu štete - dodao je on.

U februaru je Oleg Ustenko, koji savetuje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog o ekonomskim pitanjima, procenio ukupnu štetu koju bi zemlja tražila od Rusije na bilion dolara. Prošle godine je premijer Denis Šmigal procenio je potencijalnu reparaciju na 750 milijardi dolara, rekavši da bi "ključni izvor trebalo da budu zamrznuti računi Rusije i ruskih oligarha".

U maju su SAD stvorile nacionalne finansijske mehanizme, koji sada mogu da se koriste za finansiranje Kijeva i za finansiranje njegovog konačnog "oporavka" korišćenjem konfiskovane ruske imovine.

Zapadne zemlje su zaplenile oko 300 milijardi dolara ruske imovine nakon početka sukoba. Brisel sada koristi porez na profit ostvaren tim sredstvima za finansiranje Kijeva. Rusija je poručila da je to krađa.

"Izvestija" je citirala nekoliko procena ruskih regiona u vezi sa štetom koja bi se mogla potraživati od Ukrajine, a čija se vrednost kreće od otprilike 200 miliona dolara u pograničnoj Belgorodskoj oblasti do 145 milijardi dolara na Krimu.