10.10.2024.

09:10

Foto: Printscreen

Planeta

(VIDEO) Da li je Kamalu sramota ovoga?! Mediji teškom manipulacijom guraju Haris do pobede: Pogledajte snimak, sve će vam biti jasno!

U kratkom isečku, koji je poslužio kao najava intervjua, Haris je dala poduži odgovor na pitanje novinara Bila Vitakera o tome da li Sjedinjene Države imaju uticaj na izraelskog premijera Benjamina Netanijahua. Međutim, u konačnoj verziji intervjua prikazan je drugačiji odgovor.

Evo duže verzije odgovora, emitovane u najavi intervjua:

Vitaker: Da li Sjedinjene Države imaju uticaj na premijera Netanijahua?

Haris: Pomoć koju smo pružili Izraelu omogućila im je da se odbrane od 200 balističkih raketa koje su napale Izraelce i narod Izraela. A kada razmišljamo o pretnjama koje dolaze od Hamasa, Hezbolaha i Irana, mislim da nema sumnje da je naš imperativ da učinimo sve što možemo kako bismo omogućili Izraelu da se brani od takvih napada.

Rad koji trenutno diplomatski obavljamo sa izraelskim rukovodstvom predstavlja stalne napore oko pojašnjavanja naših principa, uključujući potrebu za humanitarnom pomoći, potrebu da se ovaj rat završi, i potrebu za dogovorom koji će osloboditi taoce i okončati sukobe. Nećemo prestati da vršimo pritisak na Izrael i u regionu, uključujući arapske lidere.

Vitaker: Ali izgleda da premijer Netanijahu ne sluša.

Haris: Bil, posao koji smo obavili doveo je do brojnih poteza Izraela u regionu, koji su u velikoj meri bili podstaknuti našim naporima i onim što smo zastupali.

Evo kraće verzije odgovora, prikazane u finalnoj verziji:
Vitaker: Da li Sjedinjene Države imaju uticaj na premijera Netanijahua?

Haris: Diplomatski rad koji obavljamo sa izraelskim rukovodstvom predstavlja stalne napore u objašnjavanju naših principa.

Vitaker: Ali izgleda da premijer Netanijahu ne sluša.

Haris: Nećemo prestati da jasno iznosimo stav Sjedinjenih Država o potrebi da se ovaj rat okonča.

Nezadovoljstvo u Trumpovom taboru

Na društvenim mrežama počele su da kruže snimke koji prikazuju različite verzije odgovora, zbog čega se CBS našao pod pritiskom da objavi ceo transkript intervjua. Kritičari tvrde da u prvoj verziji odgovora Haris ne uspeva jasno da odgovori na pitanje, dok je u drugoj verziji fokusiranija i daje sažetiji odgovor.

Reakcija republikanskog kandidata Donalda Trampa nije se dugo čekala. U objavi na svojoj društvenoj mreži Truth Social, optužio je CBS da su „montirali“ odgovore kako bi njegova protivkandidatkinja „izgledala predsednički“.

„Ovo je mrlja na reputaciji emisije '60 minuta' koja se ne može izbrisati — ona će zauvek ostati na ovom nekada slavnom brendu. Nikada nisam čuo za tako nešto. To je prava definicija lažnih vesti“, izjavio je Tramp.

Karolin Levit, portparolka Trampove kampanje, izjavila je da su odgovori „prevarno izmenjeni kako bi prikrili glupi odgovor Kamale“. Pozvala je na objavljivanje originalnog snimka intervjua. „Američki narod zaslužuje potpun, nelektorisan transkript Kamalinog intervjua. Pozivamo '60 minuta' i CBS da ga objave. Šta to skrivaju Kamala i CBS?“ pitala je.