10.10.2024.

11:40

Foto: Shutterstock/EPA

Planeta

Da li je ovo moguće?! Šokantna odluka Ukrajine usred rata! Zvaničnici rešili da povuku neočekivan potez i reše sve probleme odjednom!

Ukrajinskim snagama su očajnički potrebni dronovi za vazdušni nadzor, zaštitu i napade na daljinu. Međutim, zbog ograničenih državnih resursa za kupovinu vojne opreme, kompanije koje proizvode dronove traže strana tržišta kako bi prodajom viškova svoje proizvodnje generisale prihod, neophodan za dalju proizvodnju dronova za vojsku.

Izvoz dronova mogao bi doneti Ukrajini do 20 milijardi dolara prihoda — „upravo toliko novca nam nedostaje“, rekao je Oleksandr Marikovskij, predsednik ekonomskog pododbora ukrajinskog parlamenta, koji razmatra regulisanje izvoza dronova.

Od početka rata sa Rusijom 2022. godine, Kijev je zabranio izvoz vojne opreme kako bi obezbedio da vojska dobije sve potrebne zalihe. Ipak, ukrajinska vlada nema dovoljno finansijskih sredstava da kupi sve dostupne dronove, a kamoli da investira u istraživanje i razvoj. Omogućavanje kompanijama da izvoze višak proizvodnje sada se smatra načinom privlačenja investitora.

U međuvremenu, Moskva je značajno povećala proizvodnju oružja, a predstavnici ukrajinske industrije procenjuju da Rusija ima prednost na bojnom polju u odnosu broja dronova u razmeri od 5 do 10 prema 1.

Ukrajinski vojnici „imaju ozbiljan nedostatak dronova“, rekao je Dmitro Hasapov, direktor kompanije Ukrspecsystems, jednog od najvećih proizvođača bespilotnih letelica (BPL).

On je govorio na Forumu odbrambene industrije u Kijevu prošle sedmice, koji je organizovala vlada s ciljem privlačenja stranih investitora i kupaca.

Hasapov je izjavio da njegova kompanija ne dobija dovoljno državnih ugovora kako bi iskoristila svoje proizvodne kapacitete. „Država nema sredstava da ih kupi.“

Veliki izvoznički potencijal

Industrija se nada da će ukidanje zabrane izvoza podstaći zapadne partnere da usmere pomoć ukrajinskim proizvođačima. Nekoliko partnera je obećalo sredstva za kupovinu dronova proizvedenih u Ukrajini, ali ti programi su i dalje u početnoj fazi.

Na štandovima sajma u Kijevu predstavljene su najnovije bespilotne letelice, uključujući uređaje za gađanje ciljeva na velikim udaljenostima, robote za kopnene i morske operacije, kao i tehnologije koje omogućavaju dronovima da lete bez GPS-a i deluju u grupama, poput jata ptica.

MyDefence, danska kompanija za tehnologiju protiv dronova, koja prodaje uređaje za otkrivanje i ometanje neprijateljskih dronova, izjavila je za Financial Times da je nedavno otvorila kancelariju u Ukrajini kako bi preduhitrila ruske tehnološke napretke.

Posle rata, „biće ogroman izvoznički potencijal“, rekao je Hermansen, s obzirom na veze njegove kompanije sa NATO-ovim sistemom odbrambenih narudžbi. „Tu možemo pomoći.“