16.10.2024.

00:00

Foto: Tanjug

Planeta

Horor! Kremlj se hitno oglasio, Ukrajina je rešila da uradi najstrašniju moguću stvar! Svet drhti i čeka, Moskva neće sedeti skrštenih ruku!

„Imamo pouzdane informacije da, uz podršku Zapada, Ukrajina planira da izvede seriju antiruskih provokacija sa upotrebom hemijskog oružja u zoni specijalne vojne operacije. Trenutno, kijevski režim i njegovi mentori pripremaju falsifikaciju dokaza s ciljem optuživanja Rusije za kršenje odredbi Konvencije o zabrani hemijskog oružja“, naveli su iz ambasade.

Prema podacima diplomatskog predstavništva, zemlje NATO-a isporučile su Kijevu više od 70 jedinica savremenih uređaja za otkrivanje i beleženje toksičnih supstanci, dok su pripadnici ukrajinskih bezbednosnih službi prošli obuku u NATO centrima za falsifikovanje dokaza kako bi se oni kasnije prezentovali Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OZHO).

Stalni predstavnik Moskve pri OZHO i ruski ambasador u Holandiji, Vladimir Tarabrin, nedavno je izjavio da je Rusija dostavila Organizaciji za zabranu hemijskog oružja rezultate istrage o slučajevima upotrebe hemijskog oružja od strane Ukrajine i zatražio da se ova informacija uzme u najveću ozbiljnost. On je naglasio da Moskva redovno obaveštava OZHO o činjenicama upotrebe hemijskog oružja od strane Kijeva.

Kako je naveo general-pukovnik Igor Kirilov, načelnik trupa za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije, Ukrajina priprema provokaciju s ciljem da optuži Moskvu za upotrebu otrovnih supstanci. On je objasnio da će nakon toga biti doneta odluka o uskraćivanju prava Rusiji kao učesniku Konvencije o zabrani hemijskog oružja (KZHO). Prema njegovim rečima, Kijev će takođe predati „dokaze“ o upotrebi otrovnih supstanci od strane Rusije predstavnicima OZHO, kako bi se sastavio navodno „nezavisni“ izveštaj.

Ministarstvo odbrane Rusije više puta je naglašavalo da Ukrajina, uz pomoć zapadnih mentora, redovno krši Konvenciju o zabrani hemijskog oružja.