16.10.2024.

05:19

Foto: printskrin drustvene preze/reuter

Planeta

Katastrofa! Da li je neko javio Zelenskog da je Putin ovim potezom rešio sve?! Front pada kao kula od karata: Ubrzano je...

- Pogledajte ruske operacije u Ugljedaru i kod Harkova — čitav ukrajinski front se urušava - istakao je on.

Prema rečima pukovnika, ruskoj vojsci ne preostaje mnogo prepreka da pređe reku Dnjepar i krene ka Kijevu. Takođe, Mekgregor je ukazao da mnoge istočnoevropske zemlje ne žele da budu uvučene u rat s Rusijom, zbog čega prestaju da podržavaju kijevski režim.

- Ishod je već odlučen. Ukrajina je izgubila - zaključio je penzionisani vojni zvaničnik.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je Ugljedar oslobođen 3. oktobra. Ovaj grad bio je poslednje veliko uporište Oružanih snaga Ukrajine na južnodoneckom pravcu. Sada ruske snage mogu nastaviti ofanzivu prema Velikoj Novoselki, na granici sa Zaporoškom oblasti, i Kurašovu, gde je neprijatelj postavio snažne odbrambene linije. Osim toga, oslobađanje Ugljedara u potpunosti je osiguralo put Donjeck–Marijupolj i zaštitilo Volnovahu od udara.

Ruske trupe aktivno napreduju u Donbasu. Kako je u intervjuu za televiziju „Rusija 24“ izjavio sekretar Saveta bezbednosti Sergej Šojgu, u avgustu i prvoj nedelji septembra oslobođeno je skoro hiljadu kvadratnih kilometara teritorije. U tom periodu, neprijatelj gubi do dve hiljade vojnika dnevno, uključujući poginule i ranjene.