10.10.2024.

14:10

Foto: printscreen

Planeta

(VIDEO) Strava i užas na Floridi, ima mrtvih, 3,2 miliona kuća bez struje! Pravi horor tek dolazi, "ujutru će biti leševa"!

Oluja je poslednjih sati krenula ka jugu i noćas se spustila na kopno kao oluja treće kategorije u Sijesta Kiju, oko 112 kilometara južno od Tampe, preneo je AP, da bi kasnije oslabila, javlja Rojters.

U Sent Petersburgu je palo više od 40 centimetara kiše, što je navelo Nacionalnu meteorološku službu da upozori na pojavu poplava kako u oblasti Tampe, tako i u drugim delovima zapadne i centralne Floride.

Zvaničnici su jutros ponovili da opasnost nije prošla u mnogim delovima Floride, a upozorenja o tropskim olujama su na snazi za veći deo istočno-centralne obale.

Zvaničnici u teško pogođenim okruzima Hilsboro, Pajnenilas, Sarasota i Li pozvali su stanovnike da ostanu kod kuće, upozoravajući na oborene dalekovode, drveće na putevima, blokirane mostove i poplave.

Zbog oluje veliki deo Floride, sa više od 3,2 miliona domaćinstava i preduzeća je bez struje.

Otprilike 90 minuta nakon što je stigao na kopno, Milton je opao na oluju druge kategorije, da bi rano jutros prešao u oluju prve kategorije, uz vetar brzine od oko 135 kilometara na sat, a napustio je Floridu u blizini Kejp Kanaverala.

Oluja je zahvatila region dve nedelje nakon što je uragan Helen poplavio ulice i kuće na zapadu Floride i uzeo najmanje 230 života širom juga.

Vlasti su izdale naloge za obaveznu evakuaciju u 15 okruga na Floridi. Više od 60 odsto benzinskih pumpi u Tampi i Sent Petersburgu je sinoć ostalo bez goriva, navodi se u Karti cena na nacionalnim benzinskim pumpama u SAD GasBadi.

Melani Bevan, načelnica gradske policije u Bredentonu izjavila je uoči dolaska oluje da je njena ekipa premestila više od 45.000 jedinica imovine, dokaza, oružja i opreme na sigurno mesto.

- Nivo vode već je porastao za oko metar, a mi se još uvek oporavljamo od uragana Helena, koji nas je pogodio prošle nedelje - dodala je ona.

Crni marker

Bevan je napomenula da su u prvim satima dolaska Miltona zabeleženi „značajni vetrovi“, ali da je „druga polovina oluje mnogo gora“.

- Snažno nas udara, beležimo nalete vetra do 180 km/h. Vidimo kako krovovi lete, drveće se lomi i nosi unaokolo. Napolju je veoma opasno - izjavila je ona.

Na pitanje o planovima za spasavanje onih koji su odlučili da ne evakuišu, Bevan je odgovorila:

- Ne mislim da će to biti spasavanje kada oluja prođe... Verovatno ćemo ujutro pronaći tela.

Takođe je rekla da su policajci savetovali stanovnicima da crnim markerom na ruke napišu svoja imena i imena najbližih rođaka, „kako bismo mogli pronaći nekoga ko će doći po njihova tela“.