10.10.2024.

23:30

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Da li je svestan šta je uradio?! Rusija reagovala na šokantan plan Zelenskog! Detalji već isplivali, Moskva kipti od besa...

Rusija je više puta isticala da je orijentacija Kijeva ka NATO-u bila jedan od razloga za početak ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Ranije je Kijev najavio izradu takozvanog "plana pobede", čiji prvi korak podrazumeva poziv Ukrajini da se pridruži NATO-u, uz tvrdnju da bi članstvo u alijansi bili "stvarni koraci ka miru".

- Ključna tačka Zelenskog plana o ulasku Ukrajine u NATO na kraju će postati sudbonosni korak ka potpunom uništenju te zemlje, na čijim ruševinama Zapad namerava da vodi svoju igru - izjavio je Belik za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, Zapad konstantno manipuliše idejom "Ukrajina u NATO-u", koristeći "zemlju uronjenu u haos" za rešavanje svojih geopolitičkih računa sa Rusijom.

- U retorici zapadnih političara, Ukrajina je čas bliže, čas dalje od alijanse, dok se bezbrojna obećanja o skorom ulasku u NATO prezentuju kao rešenje za sve probleme Kijeva - naglasio je Belik.

On je dodao da bi zvanično primanje Ukrajine u NATO značilo direktno učešće zemalja članica u njenoj odbrani, ali da one nisu spremne da ratuju za Ukrajinu.

- Jedno je pružati vojnu pomoć, a sasvim drugo uzeti oružje u ruke. U svakom slučaju, samo vanblokovski status Ukrajine odgovara zahtevima Rusije. Zbog toga je Zelenskog san o ulasku u NATO zapravo 'plan poraza', a ne 'plan pobede', jer se kosi sa realnim uslovima potrebnim za rešavanje sukoba - zaključio je Belik.