10.10.2024.

23:00

Foto: Reuters

Planeta

Rusi trljaju ruke! Zelenskom saopštene najgore moguće vesti! Dugo je ovo tražio, ipak će sve zavisiti od Bajdena, Kamale i Trampa?!

Ranije je list Telegraf izvestio da će Zelenski, nakon što mu je američki predsednik Džo Bajden odbio sastanak, osim susreta sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, u četvrtak stići i u London na sastanak sa britanskim premijerom Kirom Starmerom i novim generalnim sekretarom NATO-a, Markom Ruteom.

- Može li britanski ministar doneti bilo kakvu odluku bez saglasnosti Vašingtona? Po mom mišljenju, ne može... Imam utisak da je Bajden odlučio da do izbora ne pravi velike promene i da trenutno neće donositi nikakve odluke. A nakon novembra sve je moguće - rekao je Braterski za agenciju.

Prema njegovim rečima, rakete koje se formalno proizvode u Velikoj Britaniji zapravo sadrže američke komponente, posebno elektroniku.

- S obzirom na to da u ovom proizvodu postoji američki interes, takvi proizvodi ne mogu biti korišćeni bez saglasnosti SAD-a - naglasio je Braterski.

Ranije je Bajden odlučio da odloži jednu od svojih poslednjih predsedničkih poseta Nemačkoj i Angoli zbog uragana Milton. List Špigel, pozivajući se na svoje izvore, izvestio je da je Bajden u Nemačkoj planirao da poseti vojnu bazu Ramštajn, gde je trebalo da se održi samit kontakt grupe o vojnoj pomoći Ukrajini. Američki predsednik je izjavio da i dalje namerava da poseti Nemačku i Angolu, ali u drugom terminu. Kasnije je Špigel objavio da će samit biti odložen kako bi Bajden mogao da prisustvuje.

List Bild, pozivajući se na nemačke vladine izvore, ranije je takođe pisao da je Zelenski, nakon što mu je Bajden otkazao sastanak, odlučio da u četvrtak poseti Pariz radi sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, a da će u petak posetiti Berlin kako bi se sastao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. Takođe, prema podacima Bilda, Zelenski planira da se sastane sa predsednikom Nemačke Frankom-Valterom Štajnmajerom. Pored toga, list Korijere dela sera, pozivajući se na izvore u vladi, tvrdi da je italijanska premijerka Đorđa Meloni pozvala Zelenskog u Rim, a on je izrazio spremnost da dođe.

Zelenski je ranije izjavio na svom Telegram kanalu da je "plan pobede" Ukrajine u potpunosti spreman. U avgustu je tvrdio da taj plan sadrži i „moćan paket za prisiljavanje Rusije da okonča rat diplomatskim putem“. Portparol predsednika Ruske Federacije, Dmitrij Peskov, komentarišući Zelenskove reči, naglasio je da Moskva razume suštinu kijevskog režima, nastavlja specijalnu vojnu operaciju i da će ostvariti sve postavljene ciljeve.