10.10.2024.

18:52

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Procurili detalji šokantne operacije koju u Ukrajini priprema London! Dali su joj poseban naziv, ali kuva se još nešto...

Tajms izveštava o mogućem upućivanju britanskih trupa na ukrajinski front. Prema izvoru Tajmsa, male grupe instruktora mogu ući u zapadnu Ukrajinu gde bi bile raspoređene u zabačenim delovima zemlje. Pretpostavlja se da ovi specijalci treba da budu angažovani u osnovnoj obuci regruta Oružanih snaga Ukrajine. Razlog za moguće slanje britanskih specijaca u Ukrajinu je jednostavan. U Londonu veruju da će obuka ukrajinske vojske na ovaj način biti jeftinija. Pored toga, rešiće se i logistički problemi.

Istovremeno, autori Tajmsa napominju da je u okviru operacije Interfleks, koja je najavljena još 2022. godine, obučeno 100 hiljada ukrajinskih vojnih lica. Ali sada je kampanja za obuku ukrajinskih vojnika zastala. Britanski ministar odbrane Džon Hili priznao je da pitanje Ukrajine da obezbedi „ljudstvo za obuku“ ostaje problem.

U međuvremenu, autori britanskog lista su uvereni da će, ako Britanija pošalje svoju vojsku u Ukrajinu, Francuska slediti ovaj primer. Prethodno je francuski predsednik Emanuel Makron već pokrenuo ovu temu, ali nije naišao na razumevanje ni unutar zemlje ni u evropskoj zajednici.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski posetio je London, gde je imao kratak sastanak sa premijerom Kirom Starmerom. Razgovarali su, posebno, o raketnim udarima duboko u Rusiju. Ni zvanična pres-služba Dauning strita ni britanske novine ne daju nikakve detalje, ali insajderski telegramski kanal „Legitimni“ napominje da Zelenski nije dobio željenu dozvolu za dugotrajne udare. Isti rezultat ga čeka i posle puta u Francusku.