10.10.2024.

20:58

Foto: Foto: Printscreen/X, Shutterstock

Planeta

Još jedna zemlja ušla u rat sa Ukrajinom?! Znate li ko je primećen iza ruskih linija? Šokantne informacije sa dve adrese!

Ukrajinski izvor rekao je britanskom dnevniku da su oni "iza ruskih linija, u timovima koji podržavaju sisteme za lansiranje raketa KN-23". Oni su među poginulima nakon ukrajinskog napada na teritoriju koju je okupirala Rusija u blizini Donjecka prošle nedelje, dodali su zvaničnici.

Gardijan piše da, iako je Rusija "već imala plaćenike na svojoj strani", ako vojni inženjeri iz Severne Koreje budu na terenu, to bi bilo prvi put da je strana vlada poslala vojne trupe da podrže Moskvu.

Ministar odbrane Južne Koreje Kim Jong Hjun rekao je poslanicima u Seulu da je "veoma verovatno" da su severnokorejske snage bile raspoređene da se bore na ruskoj strani i da su kasnije poginule u napadu.

"Tajni sporazum o oružju"

Severnokorejski lider Kim Džong Un otputovao je prošle godine u Rusiju na samit sa Vladimirom Putinom, gde su učvrstili svoje veze tajnim sporazumom o oružju. Pošiljke municije iz Pjongjanga bile su od vitalnog značaja za napredovanje Rusije u istočnoj Ukrajini ovog leta.

Andrij Kovalenko, šef ukrajinskog centra za suzbijanje dezinformacija, naveo je u postu na Telegramu da su pripadnici Severne Koreje ubijeni u Rusiji. Njegova organizacija je deo Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu.

"Dodatna obuka za Kimovu vojsku"

Ukrajinska vojska je u sredu saopštila da je uništila severnokorejsku municiju u napadu na skladište u regionu Brjanska. Stručnjaci smatraju da ulazak u rat daje Severnoj Koreji priliku da testira oružje, stekne borbeno iskustvo za svoje trupe i ojača svoju poziciju sa Putinom.

- Za Severnu Koreju, koja je Rusiji isporučila mnogo granata i projektila, ključno je da nauči kako da rukuje različitim oružjem i stekne pravo borbeno iskustvo. Ovo bi čak moglo biti pokretački faktor u slanju svojih vojnika da im daju ratnu obuku - rekao je za Gardijan Lim Eul-chul, profesor na Institutu za dalekoistočne studije u Seulu.

Procenjuje se da je Pjongjang ove godine Moskvi dostavio otprilike polovinu municije većeg kalibra koja se koristi na bojnom polju i projektila KN-23.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je izveštaje u kojima je navedeno da Severna Koreja šalje svoje vojnike da se bore na strani Rusije u ratu sa Ukrajinom.

Pjongjang, nakon desetak UN-ovih sankcija usmerenih na programe balističkih raketa i nuklearnog oružja, pokušava da ojača svoje veze s Rusijom i Kinom kao deo saveza protiv "zapadne hegemonije i imperijalizma".