11.10.2024.

08:50

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Putin poslao brutalnu poruku! Svet više neće biti isti - ono što dolazi znači samo jedno!


Putin je doputovao u Turkmenistan u radnu posetu gde je učestvovao na forumu "Odnos epoha i civilizacija - osnova mira i razvoja".

- Siguran sam da je sveopšti mir i razvoj moguć isključivo ukoliko se bude uzimalo u obzir mišljenje svakog naroda, uz poštovanje njihove države i prava na suvereni politički kurs. Ukoliko se bude poštovao njihov pogled na svet, tradicija i religija - rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, principi tolerancije, poštovanja i jednakosti između nacija su više nego potrebne u današnjem svetu globalnih promena.

- Sve je to više nego jasno razumnim ljudima, a posebno je aktuelno u današnjoj teškoj situaciji kada je svet suočen sa neviđenim pretnjama koje nastaju zbog civilizacijskih slomova, međunacionalnih ili međureligijskih sukoba, kada su međunarodni odnosi ušli u eru globalnih, fundamentalnih promena, kada se stvara novi svetski poredak - rekao je Putin.

Novi centri moći

Kazao je i da se stvaraju novi centri ekonomske moći pre svega na Globalnom istoku i Globalnom jugu, dok države koje učestvuju u procesu stvaranja novog svetskog poretka pokušavaju da zaštite svoj suverenitet i društveni i kulturni identitet oslanjajući se na nacionalne interese.

Ruski lider je takođe ocenio i da je Moskva spremna da o parametrima novog svetskog poretka razgovara sa svim partnerima na međunarodnoj sceni, između ostalog i okviru raznih udruženja.

Ruski lider će u Ašhabadu, pored učešća na međunarodnom forumu imati prilike da se sastane sa liderima drugih zemalja koji su takođe pozvani na događaj.

Sastanak sa Pezeškijanom, tema i Bliski istok

Kako je ranije najavio pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, očekuje se da će prisustvovati predstavnici Kazahstana, Kirgizije, Mongolije, Tadžikistana, Uzbekistana i drugih država.

Pored toga, planiran je sastanak Putina i iranskog predsednika Masuda Pezeškijana i razgovor o naglo pogoršanoj situaciji na Bliskom istoku, najavio je ranije Ušakov.

Manifestacija u Ašhabadu je posvećena 300. godišnjici rođenja turkmenskog pesnika-mislioca Magtimgulija Piragija.