12.10.2024.

14:43

Foto: EPA

Planeta

Ništa od preokreta, američki gigant na kolenima, doneta strašna odluka!

Ova američka kompanija neće isporučivati do 2026. godine svoj još uvek nesertifikovani širokotrupni avion "777X", čime se dovodi u pitanje plan koji je inače šest godina u kašnjenju, prenosi "Si-En-Bi-Si".

Kompanija "Boing" je u avgustu obustavila testiranja ovog modela aviona kada je otkrila strukturna oštećenja na jednom od njih.

- Takođe ćemo prestati sa proizvodnjom 767 komercijalnih teretnih aviona od 2027. godine, nakon što isporučimo već naručene avione. U teškoj smo poziciji i teško je proceniti izazove sa kojima se zajedno suočavamo. Obnova naše kompanije zahteva teške odluke i bićemo primorani da napravimo strukturne promene kako bismo osigurali da ostanemo konkurentni i na duži rok isporučujemo avione našim kupcima - rekao je izvršni direktor Keli Ortberg.

U preliminarnim finansijskim projekcijama, "Boing" je saopštio da u trećem kvartalu očekuje operativni novčani deficit od 1,3 milijarde dolara.

Agencije za kreditni rejting su upozorile da je kompanija u riziku da izgubi svoj rejting investicione klase, a "Boing" gubi novac u godini za koju su se rukovodioci kompanije nadali da će biti godina preokreta.