Autor: Informer.rs

12.10.2024.

17:37

Foto: Foto: Shutterstock

Planeta

Nema dalje! Ako treba gađaćemo Rusiju! NATO zemlja zapretila Moskvi raketnim udarom!

Govoreći na konferenciji Defending Baltics u Vilnjusu, u Litvaniji, ranije ove nedelje, Andrzejczak – koji je predvodio vojsku svoje zemlje od 2018. do 2023. – upozorio je da bi ruska pobeda u Ukrajini mogla imati ozbiljne bezbednosne implikacije za vojni blok predvođen SAD, posebno za zemlje koje dele granice sa Rusijom.

„Posle pobede Rusije u Ukrajini, imali bismo rusku diviziju u Lavovu, jednu u Brestu i jednu u Grodnu“, rekao je on, kako citira Bild, misleći na najzapadnije ukrajinske i beloruske gradove. On je dodao da bi u ovom scenariju Poljska i Litvanija bile efektivno okružene ruskim snagama.

U svetlu ovoga, Andžejčak je rekao da Rusiju treba odvratiti od potencijalne ofanzive.

- Ako napadnu i centimetar litvanske teritorije, odgovor će doći odmah. Ne prvog dana, već u prvom minutu. Pogađaćemo sve strateške ciljeve u radijusu od 300 km. Direktno ćemo napasti Sankt Peterburg - rekao je on.

Prema generalu, Poljska mora „preuzeti inicijativu“ u odvraćanju Moskve. „Rusija mora da shvati da bi napad na Poljsku ili baltičke zemlje značio i njen kraj... To je jedini način da se Kremlj odvrati od takve agresije. U tom cilju Poljska trenutno kupuje „800 projektila sa dometom od 900 km“, naveo je on.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u više navrata odbacio ideju da Moskva ima bilo kakve planove da napadne NATO, nazivajući takve spekulacije „ besmislicama “ koje imaju za cilj da zastraše i ispraju mozak zapadnoj publici.