Autor: Informer.rs

12.10.2024.

18:37

Foto: Reuters/Shutterstock

Planeta

(VIDEO) Stravičan prizor iz Kijeva! Zelenskom ponestalo vojnika pa se opredelio za ovo...

U operaciji je navodno učestvovalo preko 50 policajaca, koji su ispred Palate sportova proveravali papire muških posetilaca na koncertima.

Mnogi od onih koji su imali problema sa svojim dokumentima ili su u potpunosti odbili da pokažu svoje lične karte privedeni su, javljaju lokalni mediji.

Video snimci sa lica mesta uhvatili su publiku kako skandira „sram vas bilo! pošto su naoružani službenici odvodili ljude i stavljali ih u policijska vozila.

Nejasno je koliko je muškaraca na kraju privedeno.

Bend, Okean Elzi, jedna je od najpoznatijih ukrajinskih rok grupa; navodno je prisustvovalo oko 8.000 ljudi.

Grupa sa sedištem u Lavovu postoji od 1994. godine. Njena balada „Bez Boju“ postala je nezvanična himna protesta na Majdanu koje podržava Zapad, koji su doveli do svrgavanja demokratski izabranog predsednika Viktora Janukoviča 2014.

Frontmen grupe Okean Elzi, Vjačeslav Vakarčuk, bio je poslanik u ukrajinskom parlamentu 2007-2008 i 2019-2020.

Nakon koncerta u Kijevu, mnogi ljudi su izašli na internet da bi prodali svoje karte za predstojeće nastupe benda u drugim ukrajinskim gradovima, navode mediji.

Ovog proleća, suočen sa nedostatkom ljudstva, rastućim gubicima i vojnim neuspesima u sukobu sa Rusijom, Kijev je snizio starosnu granicu sa 27 na 25 godina i značajno pooštrio pravila mobilizacije, obavezujući potencijalne regrute da se jave u službe za regrutaciju radi „provere podataka“, što često znači put pravo na front.

Poslednjih meseci na društvenim mrežama pojavilo se više video snimaka na kojima se vidi kako vojnici pokušavaju da otmu ljude na ulicama, teretanama i tržnim centrima.

Tajms je prošle nedelje izvestio da „napori da se pojača regrutacija postaju sve lažljiviji, prinudni i nasilniji“ u Ukrajini, ali se čini da su i dalje nedovoljni da se postigne cilj Kijeva da regrutuje dodatnih 200.000 vojnika do kraja godine.