Autor: Informer.rs

12.10.2024.

22:24

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Zelenski uveo totalnu zabranu! Od danas više ovoga nema u školama, a ni knjigama!

Relevantni predlog zakona dostavljen je Vrhovnoj radi 1. oktobra.

Autor inicijative, poslanica Natalija Pipa, izjavila je tada da obavezna upotreba službenog ukrajinskog jezika u učionicama nije dovoljna da obezbedi njegovu dominaciju.

Osvrnula se i na pritužbe roditelja koji su bili nezadovoljni što im se deca u školama i vrtićima izlažu ruskom jer većina njihovih vršnjaka međusobno komunicira na tom jeziku.

Predlog zakona je podržan „sa nekim primedbama“, kako se navodi, rekao je Lisovoj, dodajući da veruje da sve odluke koje štite ukrajinski jezik moraju da obezbede mogućnost ravnopravnog razvoja jezika nacionalnih zajednica EU.

Međutim, „ovo se ni na koji način ne odnosi“ na ruski jezik, rekao je on, nazivajući ga „jezikom zemlje agresora… koji se koristi kao oružje, kao preduslov za agresiju“.

Prema pisanju medija, predlog zakona precizira da bi komunikacija na ruskom jeziku trebalo da bude zabranjena iu privatnim obrazovnim ustanovama.

Veliki deo građana Ukrajine može da govori ili razume i ruski i ukrajinski, posebno na istoku zemlje. Međutim, od puča 2014, nove vlasti su ukinule ruski kao zvanični regionalni jezik i usvojile politiku usmerenu na njegovo suzbijanje.

Prema vladi u Kijevu, jezik predstavlja pretnju nacionalnom jedinstvu i bezbednosti.

Otprilike u isto vreme, poverenik za zaštitu državnog jezika Taras Kremin upozorio je da mnoga ukrajinska deca ne znaju dovoljno svoj službeni državni jezik jer i dalje koriste ruski u svakodnevnom životu.

Moskva je više puta osuđivala udar Kijeva na rusku kulturu i jezik, insistirajući da „prisilna ukrajinizacija“ krši međunarodno pravo i narušava prava onih koji govore ruski maternji jezik, koji čine oko četvrtine stanovništva.