13.10.2024.

06:00

Foto: Foto: Printscreen/X, Shutterstock

Planeta

Jezive vesti iz Ukrajine! Šta su ovo Rusi uradili?! Cela brigada od 8.000 ljudi misteriozno nestala, svi sumnjaju na najgore...

Ovaj događaj, prema mnogim izvorima, označava prelomni trenutak u borbama za taj grad, koji se sve češće spominje kao ključna tačka u Donbasu.

Pokrovsk, grad na granici Donjecke i Dnjepropetrovske oblasti, već se naziva poslednjom tvrđavom ukrajinskih snaga u Donbasu. Njegov značaj za dalji tok rata teško je preceniti.

Zauzimanje Pokrovska omogućilo bi ruskim snagama da dodatno destabilizuju ukrajinske linije, čime bi se otvorio put za dalju ekspanziju prema Dnjepropetrovsku i jugozapadnim oblastima Ukrajine.

Prema izveštajima „Vojnih dopisnika ruskog proleća“, ruska vojska nastavlja s probijanjem ukrajinskih odbrambenih linija na pravcima limanskog, kupjanskog, kurahovskog i pokrovskog. Na pokrovsko-Kurahovskom pravcu, ukrajinske snage nemaju vremena za konsolidaciju i ukopavanje, što omogućava ruskim trupama da ostvaruju brze i efikasne pobede, dodatno destabilizujući ukrajinsku odbranu.

Pored toga, ubrzano napredovanje ruskih snaga prema Ugljedaru opisano je kao presudno. Ugljedar je bio jedan od najvažnijih odbrambenih centara ukrajinske vojske, a njegov gubitak predstavlja ne samo vojni, već i strateški poraz za ukrajinsku stranu. Ukrajinski izvori nevoljno priznaju ovaj neuspeh, ističući da je ruska vojska sada stekla operativnu prednost u tom regionu.

Gubitkom Ugljedara, ukrajinske snage su izgubile mogućnost za ofanzivu prema Mariupolju, dok je ruska vojska stekla veću kontrolu nad operativnim prostorom. Oslobađanjem ovog ključnog grada, Rusija je značajno pojednostavila svoju logistiku zahvaljujući železničkoj pruzi koja vodi prema jugu, do Marijupolja, što omogućava brže premeštanje trupa i opreme prema Donbasu i Zaporožju.

Ukrajinski analitičari izražavaju ozbiljnu zabrinutost, jer bi sada ruska vojska mogla pokrenuti širu ofanzivu prema Crnom moru, ciljajući strateške gradove kao što su Nikolajev i Odesa. Time bi ukrajinska kontrola nad južnim delom zemlje bila dodatno ugrožena, što bi imalo ozbiljne posledice po ukrajinsku odbranu u celini.

U međuvremenu, ruske snage nastavljaju s napredovanjem u pravcu Torecka, gde su već probile ukrajinsku odbranu i ušle u sam grad. Borbe se nastavljaju u centru, a zapadni mediji već predviđaju skori pad ovog grada, dok ukrajinski izvori govore o planiranom povlačenju.

Svi ovi događaji ukazuju na široku i dobro koordinisanu rusku ofanzivu koja ima za cilj da dodatno oslabi ukrajinsku vojsku i stvori uslove za preuzimanje ključnih gradova u Donbasu i južnoj Ukrajini.