17.10.2024.

00:15

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Raspad sistema! Ukrajinci krenuli na strane plaćenike! Pukla tikva na frontu, "saborci" se žestoko sukobili - razlog je smao jedan!

- Bio je slučaj da nam je jedan ukrajinski vojnik čak ispričao da su imali sukob s plaćenicima iz Poljske. Jer njima sve šalju kao humanitarnu pomoć, oni su opremljeni, dok ukrajinski vojnik sedi bez ičega. Oni (plaćenici) sede u jednom rovu, dok ukrajinski vojnici u drugom, i oni (plaćenici) imaju sve, a ukrajinski vojnici ništa - rekao je instruktor.

Prema njegovim rečima, osim niskog nivoa snabdevanja, vojnici Oružanih snaga Ukrajine su mnogo lošije obučeni.

- Njega (ukrajinskog vojnika) mobilisali su 'juče', a on već sedi na prvoj liniji i ratuje protiv mene. A kad su mene mobilisali, prošao sam obuku u trajanju od dva meseca, i tek onda stigao ovde, na treću liniju odbrane. Tamo sam se pripremao i onda... krenuo napred - pojasnio je vojnik.

Ranije je direktor FSB-a Rusije Aleksandar Bortnjikov saopštio da broj formiranog "Međunarodnog legiona teritorijalne odbrane Ukrajine", koji podržava Zapad, dostiže 18 hiljada ljudi iz više od 85 zemalja, uključujući države bivšeg Sovjetskog Saveza. Među stranim plaćenicima najviše je onih koji potiču iz Poljske, Francuske i Gruzije.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je tokom specijalne vojne operacije u Ukrajinu stiglo više od deset hiljada stranih plaćenika kako bi učestvovali u borbama na strani kijevskog režima. Tokom ovog perioda, nekoliko hiljada njih je likvidirano.