13.10.2024.

09:10

Foto: Shutterstock/Epa/Profiemdia/Printscreen

Planeta

Nešto čudno se dešava nad Izraelom! Letovi otkazani, Jom Kipur prošao: Upravo počinje ono čega se ceo svet pribojavao?!

Odbrojavanje je počelo, a svetska javnost s nestrpljenjem iščekuje da vidi da li će Izrael doneti odluku o napadu.

Fokus Izraela: Precizni vojni i energetski ciljevi

Prema američkim izvorima, Izrael je definisao potencijalne ciljeve, među kojima su prvenstveno vojni i energetski objekti Irana. Iako se u brojnim spekulacijama pominju iranski nuklearni kapaciteti, trenutni obaveštajni izveštaji ukazuju na to da ti objekti nisu u fokusu izraelske strategije. Napadi će, prema svemu sudeći, biti usmereni na ključne vojne baze, proizvodna postrojenja i energetske centre, s ciljem da se oslabi iranski vojni potencijal.

Međutim, američki zvaničnici upozoravaju da trenutno nema konkretnih podataka o tačnom datumu napada. Dok se izraelski lideri još uvek konsultuju o najboljem trenutku za akciju, jasno je da odmazda za iranski raketni napad od pre nekoliko dana neće proći bez odgovora.

Reakcija Irana: Upozorenje zemljama Zaliva

Iranski ministar spoljnih poslova Abas Aragči jasno je stavio do znanja da Iran neće oklevati da preduzme "još snažnije odbrambene akcije" ukoliko Izrael izvede novi napad. Iranske vlasti su više puta upozorile arapske zemlje u Zalivu da ne dozvole upotrebu svog vazdušnog prostora za izraelske napade na Iran. U suprotnom, Iran bi mogao odgovoriti ne samo Izraelu, već i državama koje bi mu omogućile vojnu logistiku.

U međuvremenu, iranska vojska se priprema za nekoliko mogućih scenarija u slučaju izraelskog napada. Prema izveštajima iranske novinske agencije Tasnim, Iran je spreman da odgovori na nekoliko nivoa i ciljeva, pri čemu se naglašava da odgovor možda neće biti jednak po intenzitetu, ali bi mogao biti znatno oštriji.

Izrael: Napad će biti precizan i smrtonosan

Izraelski ministar odbrane Joav Galant javno je najavio da će sledeći izraelski napad na Iran biti "smrtonosan, precizan i iznenađujući". U svetlu intenzivnih priprema vojnog kabineta i nedavnih iranskih napada, izraelski vojni krugovi veruju da je sada pravo vreme za odlučan odgovor.

Galantova izjava jasno odražava izraelsku odlučnost da ne dozvoli daljnje provokacije iz Teherana. Izraelska vojska se već dugo priprema za ovaj scenario, a pitanje je sada samo u tome kada će doneti konačnu odluku. S obzirom na visoki stepen pripravnosti vojnih kabineta, napad bi mogao biti izveden iznenada, kao što je i najavljeno.

Složenost regionalnog konteksta

Ono što dodatno komplikuje situaciju jeste širi regionalni kontekst. Poslednji sukob između Irana i Izraela nije izolovan incident; on je deo dublje geopolitičke igre u kojoj su uključeni saveznici obe strane. Iako je Iran u prošlosti pokazao spremnost da odgovori na izraelske akcije, vojni analitičari veruju da bi sledeća eskalacija mogla imati dalekosežne posledice po stabilnost čitavog Bliskog istoka.

Izraelski stratezi takođe moraju uzeti u obzir prisustvo američkih snaga u regionu, kao i stavove zemalja Zaliva, koje su pod pritiskom da biraju između svoje neutralnosti i podrške američko-izraelskoj strani.

Uz sve faktore — od intenziviranja retorike i vojne spremnosti do logističkih poteza poput otkazivanja letova — jasno je da je izraelski napad na Iran sve izvesniji. Ipak, ključno pitanje ostaje tajming. Izraelski lideri su najavili da će napad biti "brz, precizan i zastrašujući", kako bi sprečili daljnje iranske provokacije i osigurali dugoročnu sigurnost svojih građana.