13.10.2024.

11:40

Foto: Reuters

Planeta

Drhti cela Ukrajina, da li će Kim stvarno ovo da uradi?! Rusija je godinama čekala, ako padne ova odluka...

Severna Koreja nastavlja da isporučuje Rusiji artiljeriju i rakete, čime povećava njen borbeni potencijal na ukrajinskom frontu. Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe, Kiril Budanov, istakao je da su severnokorejske isporuke značajne i da, iako balističke rakete nisu brojne, njihovo prisustvo utiče na dinamiku sukoba.

Takođe se spekuliše o mogućnosti slanja severnokorejskih vojnika na ukrajinski front, što bi Pjongjangu pružilo dragoceno iskustvo u borbenim operacijama, koje nije imao decenijama.

Međunarodna reakcija i situacija na Korejskom poluostrvu

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Japana i Južne Koreje sastali su se 8. oktobra kako bi razmotrili rastuće rizike na Korejskom poluostrvu. U zajedničkom saopštenju naglašena je važnost saradnje radi sprečavanja daljih eskalacija. Pjongjang je, međutim, usvojio ustavne promene, dodatno zaoštravajući svoju neprijateljsku politiku prema Južnoj Koreji, i prekinuo sve saobraćajne veze sa jugom, dok istovremeno gradi nove odbrambene strukture.

Kim Džong Un koristi taktiku pretnje nuklearnim oružjem, slično ruskoj strategiji u Ukrajini, čime stvara novu talas nestabilnosti u regionu.

Vojna podrška Rusiji od strane Severne Koreje

Severna Koreja sada pruža Rusiji vojnu podršku na novom nivou. Prema zapadnim obaveštajnim službama, oko polovine artiljerijskih granata koje Rusija koristi u Ukrajini dolaze iz Severne Koreje, što dodatno jača ruske pozicije i omogućava nastavak ofanzivnih operacija. 

Političke i ekonomske posledice

Ova međusobna podrška donosi koristi za obe zemlje. Rusija dobija resurse potrebne za nastavak rata, dok Severna Koreja dobija rusku pomoć za obnovu svoje ekonomije i razvoj nuklearnog programa. U junu 2024. godine, Rusija i Severna Koreja potpisale su sporazum o bezbednosti, čime su dodatno ojačale vojne i ekonomske veze.

Stručnjaci upozoravaju da dalje produbljivanje saradnje između Rusije i Severne Koreje može dovesti do eskalacije tenzija ne samo u Evropi, već i u azijsko-pacifičkom regionu.

Zaključak: rastuće pretnje globalnoj bezbednosti

Analitičari se pitaju koliko bi severnokorejska vojska mogla biti efikasna u Ukrajini, ali Rusiji je svaki dodatni resurs važan za održavanje pritiska na ukrajinske snage. Spoj dva velika sukoba — u Evropi i Aziji — predstavlja ozbiljnu pretnju globalnoj bezbednosti, zahtevajući hitne diplomatske napore za sprečavanje dalje eskalacije.