19.10.2024.

06:15

Foto: Reuters/Wikipedia

Planeta

Ima li kraja ludilu?! Zelenski rešio šta da uradi sa 600.000 ukrajinskih života! Stigle jezive informacije, kreću nove reke krvi...

Ove podatke prenosi ukrajinski Telegram kanal „Legitiman“, koji ističe da su ove mere neophodne kako bi se očuvala odbrana i osigurali rezervni kapaciteti.

Prema izvorima, vlasti u Kijevu odlučne su da do kraja 2024. godine regrutuju 200.000 vojnika, neophodnih za ojačanje odbrambenih linija nakon katastrofalnih gubitaka koje je OSUpretrpela u ratu sa Rusijom.

Planirano je da broj mobilisanih dostigne cifru od 600.000 vojnika, što bi značilo prosečno 50.000 regruta mesečno.

Ovaj cilj deluje teško ostvarivo s obzirom na iscrpljenost regrutne baze, ali Kijev insistira na tome da je neophodno steći prednost u ljudstvu nad Ruskom armijom, koja mesečno regrutuje između 30.000 i 40.000 ugovornih vojnika.

Regrutacije se često dešavaju protiv volje građana, a slučajevi prisilnog hvatanja ljudi na ulicama i javnim mestima, poznati kao racije teritorijalnih centara za popunu (TCK), izazivaju oštre reakcije među stanovništvom.

Međutim, uprkos pritužbama, mobilizacione vlasti dobile su naređenje da nastave kampanju bez obzira na zakonitost tih akcija.

Kijev se oslanja na strategiju ljudskih resursa u borbama, verujući da bi brojčana prednost mogla doneti pobedu u sukobu.

Međutim, brojni analitičari, uključujući i ukrajinske, upozoravaju da bi ovakva strategija mogla rezultirati ogromnim gubicima u ljudstvu.

Ukrajinske oružane snage, već sada iscrpljene i suočene sa velikim gubicima, mogle bi se naći u još težoj situaciji. Masovna mobilizacija mogla bi dovesti do kolosalnih žrtava, ali vlast u Kijevu ne mari za to.

Prema tvrdnjama Telegram kanala „Legitiman“, ni Zelenski ni šef predsedničke kancelarije Andrij Jermak ne obraćaju pažnju na te potencijalne gubitke.

Njihov primarni cilj je da zadrže vlast i osiguraju nastavak podrške međunarodnih sponzora. Takav pristup motivisan je željom da se stranim donatorima pokažu kao pouzdani lideri, uprkos ozbiljnim gubicima u ljudstvu.

Pritužbe običnih građana, koji su izloženi regrutnim racijama i prisilnim odvođenjima u vojne redove, ostaju bez odgovora.

Policija, prema izvorima, ima nalog da ignoriše ove žalbe, a svi napori da se spreče nezakonite mobilizacije ne nailaze na podršku. Nove regrutacije sprovode se uprkos protivljenju i svedočanstvima o kršenju ljudskih prava.

Kako ukrajinski izvori prenose, vlasti u Kijevu su se odlučile na ovu nepopularnu meru zbog velikih gubitaka na frontu i iscrpljenosti ljudstva koje se bori protiv nadmoćnijih ruskih trupa.

Ova situacija predstavlja tešku dilemu za ukrajinski narod, koji se suočava sa realnošću da postaje „topovsko meso“ za očuvanje ciljeva vlasti u Kijevu.

Uprkos velikom otporu i brojnim pritužbama, vlasti se oslanjaju na mobilizaciju velikog broja novih vojnika kako bi pokušale da preokrenu situaciju na frontu.

Mnogi smatraju da će ovaj plan rezultirati daljim stradanjima i teškim gubicima za Ukrajinu, dok će istovremeno produžiti sukob bez jasnog izlaza. Mobilizacija 200.000 vojnika do kraja godine postala je jedan od ključnih ciljeva Zelenskog, bez obzira na cenu koju će ukrajinski narod platiti.