19.10.2024.

07:10

Foto: EPA/Shutterstock/wikipedia

Planeta

Šta je ovo Putin naumio?! Nešto opasno se dešava u Belorusiji! Ukrajinci odmah primetili pa digli uzbunu: Godinu i po dana se nije dogodilo...

Pre svega, radi se o vrednim lovcima MiG-31K, za koje ukrajinska strana tvrdi da su prebačeni u Belorusiju tokom ove nedelje.

Iako ti avioni nisu primećeni na beloruskom tlu od aprila 2023. godine, 10. oktobra su sleteli na aerodrom Mačulišči.

"Poslednje zabeleženo kretanje aviona dogodilo se u 15:10 po lokalnom vremenu 10. oktobra", saopštila je beloruska grupa za praćenje vojnih aktivnosti.

Neočekivani dolazak ruskih aviona u Belorusiju izazvao je spekulacije među ukrajinskim zvaničnicima i vojnim analitičarima.

"Jedan od mogućih razloga za premeštanje borbenih aviona u Belorusiju jeste da Rusija pokušava da ih zaštiti nakon uspešnih ukrajinskih napada na ruske aerodrome. Broj MiG-31K aviona je ograničen i važno je da se čuvaju na sigurnom", navode stručnjaci.

Na početku ruske invazije na Ukrajinu, Rusija je imala 12 aviona MiG-31 u službi. Međutim, ukrajinski napadi dronovima oštetili su jedan avion, a prema dostupnim informacijama, i drugi avion ovog tipa je pretrpeo oštećenja.

Ukrajinci su izveli još dva napada na ove avione, a 15. maja u jednom od tih napada uništena su dva MiG-31.

Ovi avioni mogu leteti velikom brzinom i lansirati rakete "Kinžal" sa dometom do 2.000 kilometara.

"Postavljanje aviona u Belorusiju takođe ih približava liniji fronta, proširujući njihov borbeni domet", objašnjavaju vojni eksperti.