13.10.2024.

13:40

Foto: Reuters

Planeta

Kakav preokret! Šokantne vesti iz Nemačke za Ukrajinu! Šolc otpisao Zelenskog i ekipu, Berlin shvatio da je sve izgubljeno...

To znači da posle slanja 18 tenkova tipa Leopard 2 više neće biti novih isporuka, iako Bundesver ima oko 300 takvih tenkova, preneo je ukrajinski medij Unian.

Isti planovi se odnose i na druge tipove opreme kao što su pešadijska borbena vozila, oklopni transporteri i samohodne haubice.

“Nemačko ministarstvo odbrane ne veruje da će Ukrajina biti sposobna da pokrene kontraofanzivu u bliskoj budućnosti kako bi oslobodila svoje teritorije”, dodaje se u tekstu nemačkog lista.

Zelenski je tokom svoje turneje po Evropi izneo “Plan pobede” i dva glavna zahteva, uključujući one upućene nemačkom kancelaru Olafu Šolcu.

Prvi zahtev se odnosi na dozvolu da koristi zapadno oružje protiv strateških ciljeva u Rusiji, za šta je Ukrajini potrebno još isporuka oružja dugog dometa, kao što su sistemi Storm Shadow iz Velike Britanije, francuski Scalp EG i nemački Taurus.

Drugi zahtev se odnosi na ubrzanje procedure za prijem u NATO, prenosi Unian.

Ovi zahtevi u Berlinu nisu dočekani sa entuzijazmom, pri čemu ih Šolc nije jasno odbio, ali nije dao ni pozitivan odgovor, prenosi Unian pisanje Bild-a.