13.10.2024.

23:30

Foto: Shutterstock

Planeta

Katastrofa! Izdajnik spalio Putinove vojnike! Živi goreli u rovovima, njegova ispovest zaprepastila sve! "Hoću da sprečim Putina..."

U intervjuu za Telegraf, jedan od retkih Rusa koji sarađuju s ukrajinskim pokretom otpora, ispričao je da je u julu zapalio rov svog odreda na levoj obali reke Dnjipro. Požar se proširio na zemunicu susedne jedinice, a on je gledao kako njegovi pokušavaju da dođu do municije i oružja.

- Bila je panika, gust dim od požara i granatiranje sa ukrajinske strane. Dok su pokušavali ugasiti vatru i spasiti zalihe hrane i oružja, vatra je zahvatila veliku površinu. Mnogi vojnici su zadobili opekotine - ispričao je ruski vojnik.

Njega je nedavno vrbovalo pokret otpora pod nazivom „Ateš“ (što na krimskotatarskom jeziku znači vatra), ukrajinska ilegalna organizacija koja se bori protiv režima Vladimira Putina.

- Dobro sam poznavao to područje, jer sam tamo dugo boravio. Mislim da sam obavio posao dobro, možda čak i bolje nego što se očekivalo. Rezultati su nadmašili naša očekivanja - rekao je on.

Ateš je na svom kanalu na Telegramu izvestio da je požar ozbiljno oštetio rovove i zemunice oba odreda, uništio nekoliko skladišta i spalio većinu zaliha. Oko dvadeset vojnika zadobilo je teške opekotine.

Na novoj poziciji na prvoj liniji ukrajinskih snaga, mladi i ohrabreni vojnik rekao je za Telegraf da će učiniti sve kako bi nastavio svoje aktivnosti protiv Putinovog režima.

Partizanska grupa Ateš osnovana je od strane etničkih Ukrajinaca, Rusa i Krimskih Tatara na Krimu tokom leta 2022. godine. Trenutno broji više od 2000 boraca koji deluju u ilegali na svim ukrajinskim teritorijama, kao i unutar same Rusije, infiltrirajući se duboko u redove ruske vojske, izjavio je portparol pokreta.

Partizanska grupa sarađuje sa ukrajinskom obaveštajnom službom, kao i sa drugim pokretima otpora, oslanjajući se na dobro poznavanje terena, podršku lokalnog stanovništva, a sve više i na same ruske vojnike. Desetine Rusa, koji su prisiljeni da učestvuju u ratu u kojem nisu želeli da se bore, postali su dragoceni saradnici.

- Gotovo od samog početka pridružuju nam se ruski vojnici koji pomažu u prikupljanju informacija, kako na prvoj liniji, tako i u pozadini – na Krimu i u Rusiji. Trenutno vidimo značajan porast broja ruskih vojnika koji nam se pridružuju. Oni su naše glavno oruđe u podršci našoj borbi, izvođenju ključnih sabotaža i obaveštajnih zadataka - rekao je portparol.

Drugi ruski vojnik, kojeg je Ateš regrutovao, radi na velikoj vazdušnoj bazi u nekoliko stotina kilometara od ukrajinske granice, prateći kretanje aviona i isporuke oružja.

- Ovde sam oči i uši za Ateš - rekao je vojnik za Telegraf. To je rizičan posao koji može dovesti do optužbi za izdaju i decenija zatvora.

- Ali, razumem šta je zlo, a šta dobro. Nažalost, moja zemlja je izabrala put zla - rekao je ovaj vojnik.

„Moja posvećenost ovom cilju je jaka“

Telegraf je razgovarao i sa trećim agentom, etničkim Rusom koji živi na Krimu i prati saobraćaj u luci Kavkaz, u Kerčkom moreuzu, koja razdvaja Krimski poluostrvo od Rusije. U luci Kavkaz brodovi koji snabdevaju Krim pune se gorivom.

Nakon što se pridružio Atešu na proleće prošle godine, agent je rekao: „Rekli su mi tačno šta im treba. Počeo sam da prenosim podatke o vremenu, lokaciji, broju vozila, količini goriva, kao i brojeve kamiona koji prevoze gorivo i maziva, te druge bitne informacije“.

Često se pita da li će ga mučiti ako ga uhvate, u koji bi ga podrum bacili ili šta bi se dogodilo sa njegovom porodicom: „Ali moja posvećenost ovom cilju je jača“.

Dana 31. maja ove godine posmatrao je plodove svog rada – veliki eksploziju kada su ukrajinske rakete pogodile trajektnu liniju i skladište nafte u luci. Još snažniji udar usledio je 22. avgusta, kada je potopljen trajekt koji je prevozio gorivo i oružje za Krim. Taj napad izazvao je nestašicu goriva na poluostrvu.

Agent zna da su i drugi, njemu nepoznati ljudi, pomagali u prenosu informacija, te oseća neizmeran ponos zbog svog rada: „Svojim očima vidim efikasnost mog doprinosa pokretu Ateš. Nastaviću da pružam svu moguću pomoć kako bih doprineo pobedi nad ruskom vojskom“