14.10.2024.

08:10

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Svi čekaju potez Rusije! Počela velika NATO operacija na severu! Hiljade vojnika kreće, 13 zemalja se udružilo...

Severnoatlantski savez (NATO) započeo je obimne vojne vežbe pod nazivom „Stabilno podne“ na severu Evrope, koje uključuju simulaciju upotrebe nuklearnih snaga. U ovim manevrima učestvuje oko dve hiljade vojnika iz 13 zemalja članica NATO-a, kao i do 60 vojnih aviona.

Vežbe će se održavati u Velikoj Britaniji, na prostoru Severnog mora, kao i u Belgiji i Holandiji, i trajaće dve nedelje. Ove vojne vežbe predstavljaju deo redovnih aktivnosti NATO-a sa ciljem jačanja odbrambenih kapaciteta saveza i testiranja sposobnosti odgovora na potencijalne pretnje.

Generalni sekretar NATO-a Mark Rute izjavio je da manevri imaju za cilj da pokažu „svakom potencijalnom protivniku“ da je NATO spreman da odgovori na bilo kakvu pretnju. Iako se radi o nuklearnim vežbama, borbeno oružje neće biti upotrebljeno tokom manevara, naglasio je Rute.

Paralelno sa početkom vežbi, predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džo Bajden, izrazio je spremnost za razgovore sa Rusijom, Severnom Korejom i Kinom o smanjenju nuklearnog naoružanja. Ovaj diplomatski gest dolazi u trenutku pojačanih napetosti na međunarodnoj sceni, što dodatno naglašava značaj vojnih vežbi NATO-a u Evropi.

Ove vežbe privukle su pažnju globalne javnosti zbog svoje simbolične poruke o spremnosti NATO-a da se suoči sa svim vrstama pretnji, dok se istovremeno teže diplomatskim rešenjima za globalna pitanja kontrole naoružanja.