20.10.2024.

00:00

Foto: EPA/Shutterstock/Printscreen

Planeta

Kakav manevar! Rusija je ovako zauzela ceo grad! Komandna mesta zbrisana artiljerijom, a onda je usledio munjevit juriš!

- Ruska vojska je preciznim artiljerijskim udarom pogodila komandna mesta i zauzela grad u poluokruženju, čime je prekinula snabdevanje - pojasnio je sagovornik agencije.

Prema njegovim rečima, istovremeno sa udarom na komandne punktove, ruski borci uspeli su da ovladaju ključnim delom odbrane grada – rudnikom „Južnodonbaska“.

Ostatak 72. zasebne motorizovane brigade OSU pretrpeo je velike gubitke prilikom povlačenja iz grada, dodao je izvor.

- Naša artiljerija ih je potpuno uništila tokom povlačenja - precizirao je on.

Rusko Ministarstvo odbrane je 3. oktobra saopštilo da je Ugljedar oslobođen. Kako su naglasili u vojnom resoru, grupacija „Istok“ uspela je da probije ukrajinsku odbranu, izvede manevar zaobilaženja i udarima s bokova stavi grad u klješta. Tom prilikom, više od 40 ukrajinskih vojnika predalo se.

Denis Pušilin, lider DNR, izjavio je da oslobođenje Ugljedara omogućava operativnu i vizuelnu kontrolu nad logistikom oko Kurahova. Sada ruske snage mogu da napreduju ka Velikoj Novoselki, na granici sa Zaporoškom oblasti, i Kurahovu, gde je neprijatelj postavio snažne linije odbrane. Pušilin je takođe istakao da su pod kontrolu prešla i višekilometarska podzemna skloništa.