14.10.2024.

13:40

Foto: Shutterstock

Planeta

Drama u srcu Amerike! Ludnica nad vojnom bazom, roj nepoznatih letelica napravio haos: Vašington ponižen usred sopstvene države!

- Tokom nekoliko noći vojnici su prijavljivali misteriozno kršenje zabrane letova nad područjem gde se nalazi jedna od najvećih koncentracija objekata nacionalne bezbednosti u SAD - navodi se u tekstu.

General američkog ratnog vazduhoplovstva Mark Keli izjavio je za list da vojsci nije pošlo za rukom da identifikuje ove dronove, uprkos brojnim pokušajima.

- Njih je takođe bilo skoro nemoguće pratiti, nestajali su svake noći, uprkos velikim resursima koji su bili angažovani da ih uhvate - prenosi njegove reči list.

General Glen van Hirk, koji je tada bio na čelu Severnoameričke komande vazdušno-kosmičke odbrane, rekao je za list da su noćni preleti dronova iznad američkih vojnih objekata bili novina, iako su dronovi primećivani iznad odbrambenih objekata u SAD godinama.

U decembru 2023. godine, iznad vazduhoplovne baze Lengli primećen je roj dronova koji je tokom 17 dana narušavao vazdušni prostor iznad vojnog objekta. Ranije, u oktobru 2023. godine, pet dronova preletelo je iznad vladine zgrade u državi Nevada. Američki zvaničnici tada su izjavili da ne znaju kome pripadaju ti dronovi i ko njima upravlja.