14.10.2024.

14:40

Foto: Shutterstock/Wikimedia Commons

Planeta

Opasno se zakuvalo! Evropa rešila da brutalno kazni Iran zbog Rusije: EU planira da udari na više frontova...

EU planira da novim sankcijama udari na ruske subjekte i organizacije koje su optužene za destabilizaciju demokratije i bezbednosti Moldavije, uoči ključnog referenduma o pridruživanju EU kasnije ovog meseca.

Unija takođe namerava da kazni Iran zbog isporuke balističkih raketa Rusiji za upotrebu u Ukrajini.

Sankcije EU, koje će biti usvojene u ponedeljak, biće usmerene na kompanije i pojedince koji su uključeni u iranski program balističkih raketa i isporuku ovog i drugog oružja Rusiji.

Jedna od meta je iranska državna aviokompanija Iran Air. Nemačka i Francuska već su najavile da rade na sankcijama protiv te kompanije.

Iran osuđuje mere Evropske unije

Iran je osudio predložene mere EU. „Jasno sam rekao i ponavljam: NISMO isporučili balističke rakete Rusiji“, izjavio je ministar spoljnih poslova Abas Aragči.

- Ako je Evropi potreban slučaj da umiri izraelsku ucenu, bolje je da smisli drugu priču - dodao je.

Uloga Irana i njegovih regionalnih saveznika, Hezbolaha u Libanu i Hamasa u Gazi, biće u centru pažnje na sastanku ministara spoljnih poslova u Luksemburgu.

EU pokušava da pronađe odgovor koji bi mogao pomoći u sprečavanju širenja sukoba u regionalni rat na Bliskom istoku.

Ovo će verovatno biti poslednji sastanak visokog diplomate EU Žozepa Borelja, dok se bivša premijerka Estonije Kaja Kalas priprema da preuzme tu funkciju.

Razgovaraće se i o blokadi Mađarske

Još jedno važno pitanje biće blokada Mađarske koja traje već godinu i po dana, kao i ključna politika EU u vezi s vojnom pomoći Ukrajini — Evropski fond za mir (EPF), vredan 6,6 milijardi evra.

Budimpešta ne želi da šalje oružje Ukrajini, smatrajući da se time samo produžava rat. „Iskreno govoreći, to je mnogo vremena, mnogo novca, i to podriva našu političku volju da podržavamo Ukrajinu na bilo kojem frontu“, rekao je zvaničnik EU, izražavajući rastuće nezadovoljstvo Unije prema Mađarskoj.

Diplomatska služba EU, Evropska služba za spoljne poslove, osmislila je plan prema kojem bi doprinosi fondu EPF bili dobrovoljni, a ne obavezni, kao tehničko rešenje za mađarsko protivljenje. Diplomata EU izjavio je da je Mađarska pokazala spremnost da pristane na ovo rešenje.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lemi takođe će se sastati sa svojim kolegama iz EU, što će biti prvi susret nakon što je Velika Britanija napustila EU 2020. godine. Novi ministar spoljnih poslova Ukrajine Andrij Sibiha obratiće se ministrima EU putem video-veze.