Autor: Informer.rs

14.10.2024.

17:52

Foto: Tanjug AP

Planeta

Opa! Skočila podrška Trampu! Kladionice republikanskog kandidata vide kao pobednika!

Tramp je u četvrtak skočio na prednost od 9,2%, a kladioničari su mu dali 53,9% šanse za pobedu, a Harisu 44,7%. Harisovo najveće vođstvo među kladionicima u ovom ciklusu iznosi 8,8%, cifru koju je Tramp nakratko prevazišao sve dok njegov učinak u predsedničkoj debati 10. septembra nije smanjio njegove šanse za skoro mesec dana.

Tramp je u četvrtak objavio snimak kladionice Polimarket koji mu daje prednost od 11,5% u odnosu na Harisa na platformi. Kvote za predsedničke klađenje se razlikuju od platforme do platforme, pa dok je Tramp ovog četvrtka vodio 55,5% prema 44% na Polimarketu, njegovo prosečno vođstvo na tržištima je bilo 9,2%, prema RealClearPollingu

Ne samo da Tramp raste na tržištu klađenja, već je i vodeći u šest od sedam ključnih bojnih država, uključujući Pensilvaniju za 0,1%, Severnu Karolinu za 0,5%, Džordžiju za 0,5%, Mičigen za 0,9%, Arizonu za 1% i Nevada za 0,2%. Bivši predsednik zaostaje samo u Viskonsinu za 0,3%. Ako bi izbori pali upravo onako kako predviđaju ankete, Tramp bi osvojio 302 elektorska glasa i postao prvi vrhovni komandant od Grovera Klivlenda koji je služio dva neuzastopna mandata.

Optimizmu republikanaca u najmanje četiri od ovih kolebljivih država dodaje se broj birača, pošto su demokrate izgubile značajnu poziciju u odnosu na GOP u Pensilvaniji, Arizoni, Severnoj Karolini i Nevadi u biračkim spiskovima. Upis birača u kolebljivu državu je skočio 2024. godine, sa više imena dodato u spiskove nego što je bila margina pobede na poslednjim predsedničkim izborima u ovim državama na bojnom polju. U mnogim slučajevima republikanci nadmašuju demokrate, a to može značiti veći odziv republikanaca nego što ankete pokazuju.

Najveće kvote za klađenje u trci 2024. došlo je 13. jula, na dan kada je Tramp upucan u uvo na skupu u Batleru u Pensilvaniji u pokušaju atentata. Predvodio je predsednika Džoa Bajdena za 48,5% tog dana nakon što se prkosno vratio na scenu sa podignutom pesnicom i okrvavljenim licem, izazivajući divljenje i republikanaca i demokrata.

Pre četvrtka, Trampovo najveće vođstvo od kada je Haris prvi put povukao prednost bila je kratkotrajna prednost od 5,2% 9. septembra. Sledećeg dana, par su se suočili u svojoj prvoj predsedničkoj debati, što je očigledno obeshrabrilo kladioničare da podrže Trampa kao što bi on t vodi na tržištu klađenja 26 dana nakon toga.