Autor: Informer.rs

14.10.2024.

23:15

Foto: AP/shutterstock

Planeta

Rusija poručuje Južnoj Koreji! Ozbiljno shvatite upozorenja Pjongjanga

Po njenim rečima, takvi postupci Seula „ne mogu se oceniti drugačije nego kao grubo zadiranje u suverenitet Severne Koreje kao i mešanje u unutrašnja pitanja u cilju uništavanja legitimnog državno-političkog sistema nezavisne države i lišavanja prava na samostalni razvoj“.

„Južnokorejske vlasti trebalo bi veoma ozbiljno da shvate upozorenja Pjongjanga i da prestanu da pogoršavaju situaciju na poluostrvu svojom nepromišljenom provokativnom kampanjom koja podstiče dalju eskalaciju napetosti, koja nosi opasnost od realnih oružanih incidenata“, upozorila je Zaharova.

Ona je dodala da se dugoročni mir i stabilnost u regionu može osigurati samo političkim i diplomatskim sredstvima na osnovu principa nedeljive bezbednosti.

„Alternativni put ne postoji osim ako vojna agresija nije pravi cilj Južne Koreje i njenog saveznika SAD“, naglasila je Zaharova.

Takođe je poručila da će Rusija nastaviti da igra konstruktivnu ulogu na Korejskom poluostrvu u interesu sprečavanja opasnog razvoja događaja.

Dan ranije su mediji saopštili da je Generalštab vojske Severne Koreje naložio da se prigranične artiljerijske jedinice stave u punu pripravnost. Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje ranije je saopštilo da je Južna Koreja od prošle nedelje tri puta lansirala dronove iznad Pjongjanga. Resor je to ocenio kao vojnu provokaciju i kršenje suvereniteta.