15.10.2024.

11:05

Foto: Tanjug/AP

Planeta

(UŽIVO) Rusija zauzela nove oblasti, pada još jedan veliki grad! Snažna tvrđava i ključni strateški centar prelazi u Putinove ruke! Žestoke borbe širom fronta!

Perspektiva da se Rusija prisili da zaključi primirje vojnim putem izgleda veoma daleko, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

- Postoji strateška logika da se Ukrajina politički i vojno ojača, kako bi se (predsednik Rusije Vladimir) Putin naterao da sedne za pregovarački sto, ali moram da priznam da to izgleda kao veoma daleka perspektiva - rekao je Borelj posle sednice Saveta ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu.

Eksplozije u Nikolajevu

Serija eksplozija odjeknula je noćas u Nikolajevu, javili su ukrajinski mediji.

Kasnije je koordinator proruskog ilegalnog pokreta u ovom gradu Sergej Lebedev saopštio da je zabeleženo sedam udara u pravcu fabrike oklopnih vozila i brodogradilišta, kao i u rejonu skladišta nafte.
 

 

(VIDEO) Hitno obraćanje Zelenskog naciji! Još jedna zemlja ulazi u rat protiv Ukrajine: Ovo nameravaju sa Rusima...

 

Ruska armija zauzima nove oblasti u Torecku

U Torecku nije ostalo celih kuća i skloništa i, nažalost, to omogućava ruskim osvajačima da zauzmu nove delove grada, objavila je portparolka Luganskog tehničkog univerziteta Anastasija Bobovnikova.

- Situacija se veoma brzo menja. Nažalost, neprijatelj nastavlja da juriša na naše položaje, a u Torecku nisu ostale cele kuće - rekla je ukrajinska zvaničnica.

 

(VIDEO) Rusi zbrisali NATO oficire sa lica zemlje! Stravičan udar u Odesi: Gađali ukrajinske komandante, a pobili mnogo krupnije zverke!


Navodi da grad izgleda više kao napuštena planeta.

- Nema skloništa ni za civile ni za vojsku, i nažalost, to omogućava neprijatelju da zauzme nova područja, ali već spaljenu zemlju - ističe Bobovnikova.

Generalštab Ukrajine: Najžešće na kurahovskom i limanskom pravcu
Na frontu je od početka dana došlo je do 107 borbenih okršaja, objavio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

U izveštaju ukrajinske vojske o operativnim informacijma sa fronta se navodi da je većina ruskih napada izvršena u oblastima Kurahova i Limana.

 

Kakav manevar! Zapad upao u Putinovu zamku! Kinezi oduševljeni: Hteli da izazovu kolaps Rusije, sve se vratilo kao bumerang!


Borelj: Nastavićemo misiju EU za obuku ukrajinske vojske u naredne dve godine

Evropska unija će produžiti mandat Misije vojne pomoći EU za Ukrajinu za još dve godine, što će omogućiti obuku za više ukrajinskih vojnika, izjavio je visoki predstavnik EU Žozep Borelj.

- Pružanje najboljih mogućnosti za Oružane snage Ukrajine je veoma važno. Oružane snage Ukrajine su pod velikim pritiskom, na liniji fronta, koja je sada duža nego pre početka leta. Moramo da nastavimo da pružamo više sposobnosti Oružanim snagama Ukrajine i da povećamo našu misiju obuke - rekao je Borelj.