15.10.2024.

08:10

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Šta ovo Amerikanci rade?! Opasna zamka za Putina spremna: Bajden i ekipa rešili da prevare neprijatelja, hoće li Moskva pristati?!

- On može da govori šta god želi, ali u suštini, Amerikanci teže samo jednom – jednostranoj prednosti - izjavio je Litovkin.

Bajden je takođe rekao da svet treba da radi na potpunom eliminisanju nuklearnog arsenala, istovremeno potvrđujući spremnost SAD da pregovaraju sa Rusijom, Kinom i Severnom Korejom o tom pitanju.

Ipak, Litovkin smatra da su Bajdenove reči prazne, te da SAD nisu stvarno spremne na takve pregovore. U svom govoru o smanjenju nuklearnog naoružanja, Bajden je pomenuo Rusiju, Kinu i Severnu Koreju, ali je izostavio Francusku i Veliku Britaniju.

Stručnjak je podsetio i na ranije pregovore koje je Donald Tramp vodio sa Severnom Korejom u vreme svog predsednikovanja. Tramp je tada dao mnoga obećanja, ali ih na kraju nije ispunio. Litovkin veruje da će ista sudbina zadesiti i Bajdenove pokušaje pregovora.

- Zašto smo obustavili svoje učešće u Sporazumu START-3? Zato što su oni varali. Ne ispunjavaju svoje obaveze prema sporazumu - naglasio je vojni analitičar, podsećajući na probleme sa inspekcijama ruskih timova na američkim nuklearnim objektima.

Kao primer manipulacija, Litovkin je naveo da su Amerikanci na četiri lansirne cevi podmornica klase Ohajo zamenili rakete „Trident“ projektilima „Tomahavk“. Kada su ruski inspektori tražili da im pokažu te „Tomahavke“, Amerikanci su odgovorili da oni nisu deo Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju i odbili inspekciju.

Litovkin je istakao da je situacija došla do tačke gde je od sporazuma o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja ostala samo jedna stavka – obaveza obaveštavanja o lansiranju probnih raketa, kako bi se sprečila zabuna i mogućnost pogrešnog tumačenja lansiranja kao borbenog napada.

- Dakle, Bajden može govoriti šta hoće, ali u stvarnosti Amerikanci teže samo jednostranoj prednosti nad Rusijom, Kinom i Severnom Korejom - zaključio je Litovkin.

On je naglasio da Rusija nikada neće pristati na takve uslove, već da sporazum može biti postignut samo na ravnopravnoj, uzajamno korisnoj osnovi, uz poverenje između strana. „A s obzirom na agresivnu politiku koju vode prema našoj zemlji, ne očekujem da će uskoro doći do ikakvih pregovora“, zaključio je Litovkin.