15.10.2024.

08:40

Foto: Foto: Shutterstock,Printscreen/Telegram

Planeta

Katastrofa! Američki mediji potvrdili najgore vesti za Ukrajinu! Rusija prešla u kontraofanzivu i zauzela sve, situacija je kritična...

Tokom proteklih nekoliko dana, ruske trupe su intenzivirale napore da isteraju ukrajinske snage sa teritorije koju su zauzele u Kurskoj oblasti Ruske Federacije, pokrenuvši nekoliko napada predvođenih oklopnim vozilima.

Kako navodi američki list, mape koje prikazuju stanje na frontu, napravljene uz pomoć satelitskih i snimaka sa prve linije fronta, pokazuju da su ruske snage zabile klin u zapadni bok ukrajinske izbočine, pritom zauzevši još najmanje tri naselja.

- Generalno, situacija u Kursku nije tako dobra - naveli su članovi "Dipstejta", portala koji ima bliske veze sa ukrajinskom vojskom i koji se bavi analizom stanja na frontu.

Informer

 

Prema njihovim rečima. "ukrajinske snage preduzimaju mere stabilizacije fronta, ali je izuzetno teško povratiti ono što je izgubljeno".

Emil Kastehelmi, vojni analitičar iz grupe "Blek bird" sa sedištem u Finskoj, rekao je da su neki elementi ruskih jedinica "uspeli da napreduju relativno daleko u pozadinu ukrajinske vojske, što je izazvalo probleme i gubitke na ukrajinskoj strani".

"Njujrok tajms" podseća da je ofanziva ukrajinske vojske u Kurskoj oblasti imala dva primarna cilja – da primora Kremlj da preusmeri trupe sa drugih delova fronta kako bi odgovorio na napad, čime bi se ublažio pritisak na ukrajinske snage i da zauzme teritoriju koju će Moskva nastojati da povrati, potencijalno primoravajući je da sedne za pregovarački sto.

Dok se čini da prvi cilj do sada nije uspeo, budući da je komanda ruske vojske raspoređivala rezerve iz Rusije dok je istovremeno intenzivirala napade na istoku Ukrajine, zvaničnici u Kijevu su se držali drugog cilja kao dela svog takozvanog "plana pobede" da prisile Moskvu na mirovne pregovore.

Informer

 

Američki list navodi i reči Volodimira Zelenskog da je "Kurska ofanziva jedna od etapa za okončanje rata", ali napominje i da svako napredovanje ruske vojske na ovom delu fronta umanjuje snagu ove poluge za pregovaranje.

- Ruski kontranapadi stalno umanjuju politički značaj teritorije u Kurskoj oblasti pod kontrolom Ukrajine. Ako se trenutni trend nastavi, Ukrajinci će možda morati da preispitaju svoje prisustvo u toj oblasti i budućnost cele operacije - izjavio je Kastehelmi.

Podsećanja radi, 10. septembra, ruska vojska je pokrenula kontranapad u Kurskoj oblasti u sklopu kog je do kraja istog meseca zapadno krilo ukrajinske vojske potisnuto sve do linije Oljgovka–Ljubimovka–Sverdlikovo, dok su na drugim delovima Kurskog bojišta zabeležena manja pomeranja ruske vojske – konkretno oslobađanje sela Borki i Spaljno, kao i potiskivanje ukrajinskih trupa iz Semenovke.

Ofanzivna dejstva ruskih snaga nastavljena su i tokom oktobra, pa je do danas oslobođen niz naseljenih mesta, a deo ukrajinskih jedinica južno od Ljubimovke je stavljen u poluokruženje.

Kako primećuje "Njujork tajms", ukrajinski zvaničnici su generalno tihi o situaciji u Kurskoj oblasti, "kako bi se očuvala bezbednost operacije".

Kastehelmi je rekao i da je "jasno da se ukrajinske linije ne drže baš dobro", napomenuvši da izgleda da ukrajinska vojska još nije izgradila nikakva veća utvrđenja u toj oblasti, što otežava njenu odbranu, i dodao da se zapadni bok, koji ruske snage napadaju, nalazi na relativno otvorenom terenu, sa nekoliko urbanih centara koje Ukrajinci mogu da koriste da se ukopaju.

Američki list dodaje da je ofanziva ukrajinske vojske u Kurskoj oblasti dovela do iscrpljivanja ljudskih i materijalnih resursa Kijeva, koji su preko potrebni na drugim delovima fronta, kako bi se zaustavili napadi ruske vojske koji se nastavljaju nesmanjenim intenzitetom.