18.10.2024.

07:10

Foto: Shutterstock/Reuters/Guardian video printscreen

Planeta

Ukrajinci upali u Putinovu zamku! Rusi novom taktikom samleli neprijatelja u paklu Kurska: Nisu imali šanse...

Ruski vojnici počeli su da primenjuju strategiju „udaranja u noge“ protiv ukrajinskih snaga u Kurskoj oblasti, ciljajući na njihove linije snabdevanja i primoravajući ih na povlačenje.

Ratni dopisnik Aleksandar Sladkov ovu taktiku upoređuje sa borilačkim veštinama, konkretno sa „low kick“ udarcima, gde borac udara protivnika u noge, što izaziva velike bolove i smanjuje pokretljivost. Iako protivnik možda može da se bori rukama, gubitak oslonca ga primorava na pad.

Ruske snage ovu „low kick“ taktiku primenjuju kroz korišćenje avionskih bombi i artiljerije, ciljajući neprijateljske komunikacije i puteve snabdevanja. Kako bi se izborile sa problemima u snabdevanju, ukrajinske snage primorane su da koriste vojnike-portere koji prenose municiju i hranu, ali i oni postaju mete ruske artiljerije, snajpera i dronova. Ova taktika prisiljava ukrajinske trupe da se povlače bliže svojim bazama, jer njihova skladišta i rezerve moraju biti udaljena od fronta.

Na ovaj način, ruska vojska postupno slabi ukrajinske snage, prisiljavajući ih na kontinuirano povlačenje, bez potrebe za direktnim napadom na njihove položaje, već slabljenjem njihove logistike i komunikacija.

Kursk kao zamka za ukrajinske oružane snage

Prema rečima vojnog dopisnika Sladkova, ukrajinske snage u Kurskoj oblasti su u izuzetno teškoj situaciji. Presečene linije snabdevanja ostavljaju ih bez municije, vode, hrane i pojačanja, a ranjenici ne mogu biti evakuisani. Ova situacija primorava ukrajinske trupe na povlačenje kako bi izbegli potpunu izolaciju.

Ukrajinska vojna operacija u Kurskoj oblasti izazvala je brojne nedoumice, pa čak i neizvesnost unutar ukrajinskog rukovodstva. U različitim momentima, predsednik Zelenski je davao različita objašnjenja za ovu ofanzivu – od pokušaja da se prisili Rusija da povuče trupe iz Donbasa, do izazivanja unutrašnjeg nezadovoljstva među ruskim stanovništvom. Ipak, ofanziva je na kraju postala zamka za ukrajinske snage, koje bez jasno definisanog cilja trpe gubitke u ljudstvu i opremi.

Održavanje ovih položaja postalo je vojno neodrživo, ali ukrajinske snage ne žele da se povuku zbog straha od negativnog medijskog odjeka, što bi moglo narušiti podršku Zapada. Već se osećaju prvi znaci sumnje među zapadnim saveznicima u pogledu Zelenskog i njegovih planova, dok neki od njih sada pozivaju na pregovore.

U međuvremenu, premeštanje ukrajinskih trupa iz Donbasa kako bi se podržala ofanziva u Kurskoj oblasti, omogućilo je Rusiji da ojača svoju poziciju na tom frontu i napreduje.