15.10.2024.

10:48

Foto: Reuters/ISW/printscreen

Planeta

(MAPA) Šta se ovo dešava?! Ukrajina iznenadila Ruse! Iz očaja krenuli u napad, neočekivanom ofanzivom ih izbacili sa položaja!

Rusija je pokrenula ofanzivu na ovaj grad, koji predstavlja važno saobraćajno čvorište, ključno za snabdevanje ukrajinskih trupa na istoku zemlje.

Ministarstvo odbrane Rusije i proruskih vojnih blogeri tvrde da su ruske snage ostvarile uspehe u tom području, zauzevši naselja Mihajlovka i Cukuri, koja se nalaze na jugoistoku.

Ofanziva Moskve je nastavljena istočno od Pokrovska, a jedan izvor je u nedelju izvestio da ruske snage koriste oklopna vozila u napadima i da su raketom „zemlja-vazduh“ H-38ML pogodile rudnik Koročenko na istočnim obodima Selidova.

Ukrajinske snage vraćaju teritoriju

Prema navodima ISW-a, snimci sa terena pokazuju napredak ukrajinskih snaga jugoistočno od Pokrovska, u blizini sela Selidaova.

„Kijev je ponovo zauzeo izgubljene položaje blizu Selidova, dok su ruske snage nedavno napredovale u blizini Torecka, Donjecka i Velike Novoselke“, navodi se u izveštaju.

ISW takođe izveštava da su ruske snage nastavile napade u pograničnoj zoni između Donjecke i Zaporoške oblasti, gde su postigli određeni napredak, ali se čini da to nije deo šire ofanzive.

Ruski i ukrajinski izvori su tokom vikenda izvestili da su delovi 336. brigade mornaričke pešadije i 394. motorizovane pešadijske pukovnije Rusije pokrenuli napade blizu Levadina, probivši ukrajinsku odbranu.

Proruski vojni blogeri tvrde da je Moskva zauzela Levadino i napredovala do južnih delova Novodarovke, iako ISW navodi da za te tvrdnje nema vizuelnih dokaza.