15.10.2024.

11:40

Foto: Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Žestok okršaj! Zelenski naoružao teroriste i poslao ih na Ruse! Vagner na udaru razornog oružja, Moskva neće sedeti skrštenih ruku!

Ove tvrdnje dolaze usred rastuće tenzije u regionu Sahela, gde vlada Malija vodi borbu protiv militantnih grupa i pobunjeničkih frakcija.

Prema izveštajima, Kijev pruža „uzdržanu, ali odlučnu podršku“ militantima, što uključuje i isporuku dronova.

Međutim, ukrajinska vlada je oštro negirala ove optužbe. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine u zvaničnom saopštenju odbacilo je navode o bilo kakvoj povezanosti sa terorističkim grupama u Maliju ili Nigru.

Kijev je istakao da su optužbe koje dolaze iz malijskih i nigerskih zvaničnih krugova o navodnoj saradnji sa teroristima, isporukama oružja i obaveštajnih podataka „potpuno neosnovane“.

Ova kontroverza dodatno je pogoršala odnose između Ukrajine i Malija, koji su već narušeni ranije ove godine. Vlada Malija raskinula je diplomatske odnose sa Kijevom, optužujući Ukrajinu za podršku anti-vladinim naoružanim grupama.

Međutim, ova situacija otvara šira pitanja o umešanosti stranih aktera u afričke sukobe i ulozi modernih tehnologija, poput dronova, u vođenju neprijateljstava.

Obe strane u konfliktu, i vlada Malija uz podršku „Vagnera“, kao i pobunjeničke frakcije, koriste se ovim sredstvima u svojim sukobima.