18.10.2024.

10:10

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Neočekivane vesti o Trampu iz Rusije! "Znate li šta je on uradio..." Eksperti pozvali Moskvu da bude oprezna, ovo je možda zamka...

Sledeći predsednički izbori u SAD planirani su za 5. novembar 2024. godine.

- Glavni zadatak koji će, u slučaju pobede na predsedničkim izborima, Trampova administracija postaviti pred sebe biće razbijanje prijateljskih odnosa između Rusije i Kine, igrajući čas s Kinom, čas s nama. Nudeći „šargarepu“ u obliku određenih predloga po pitanju Ukrajine, Rusiji će biti predloženo da se smiri. Kao biznismen, on će trgovati s Rusijom i Kinom, stvarajući za Ameriku povoljniju poziciju u svetu - podelio je svoje razmišljanje sagovornik.

Prema rečima Leonkova, za Trampa bi idealno bilo ako bi ti uslovi mogli da posvađaju Rusiju i Kinu.

- Ne treba se zavaravati u vezi s Trampom. On nam nije prijatelj. Kada ponovo uspostavi ekonomsku moć SAD, Trampova administracija će se boriti za svoju hegemoniju svim mogućim sredstvima: u okviru hladnog, hibridnog ili možda toplog rata - rekao je ekspert.

Očigledno je da će Tramp voditi prilično strogu pragmatičnu politiku prema Rusiji i Kini, koje su geostrateški konkurenti SAD.

- Podsećam, upravo je Tramp uveo sankcije protiv Rusije i on je doveo prvo američko oružje u Ukrajinu, konkretno protivtenkovske vođene rakete "džavelin" - dodao je Leonkov.

Prema mišljenju eksperta, Tramp će težiti još većem širenju vojne industrije, unapređenju svih programa naoružanja SAD, rešavanju pitanja hiperzvučnih tehnologija, kao i obnavljanju nuklearnog programa ponovnog naoružavanja.

S druge strane, prema rečima Leonkova, u slučaju dolaska Kamale Haris u Belu kuću, politika eskalacije će se nastaviti do krajnjih granica.

- Biće primenjena formula koja se pominje na sastancima NATO-a, da je zaustavljanje Rusije previše teško samo s Ukrajinom - rekao je sagovornik.

Prema njegovim rečima, Harisova administracija će voditi politiku dugotrajnog sukoba između Rusije i Ukrajine, ili nekog drugog koji bi bio uvučen u konflikt, sve dok Rusija ne iscrpi svoje resurse.