15.10.2024.

20:30

Foto: Shuterstock

Planeta

(VIDEO) Ni Ukrajina ovo nije dobila! Rat sa Iranom samo što nije: Amerika hitno šalje moćni raketni sistem Izraelu, svi očekuju sveopšte krvoproliće!

THAAD se sastoji od šest lansera montiranih na kamionima, pri čemu je svaki opremljen sa osam presretača. Ovaj američki sistem presreće rakete na visokim slojevima atmosfere, što mu daje prednost u odbrani od izuzetno brzih projektila. Može presretati balističke rakete na udaljenosti od 150 do 200 kilometara.

Presretači THAAD uništavaju neprijateljske rakete sudarom sa njima, umesto da eksplodiraju u blizini bojevih glava. Sistem je dizajniran za odbranu od raketa kratkog, srednjeg i produženog dometa.

Jedna baterija sistema košta oko milijardu dolara, a za njegovo upravljanje potrebno je oko 100 vojnika.

Najava slanja THAAD sistema u Izrael dolazi u trenutku kada se Tel Aviv priprema za odgovor na iranski napad, u kojem je 1. oktobra korišćeno više od 180 balističkih raketa.

Ova bliskoistočna država već ima visokokvalitetni sistem vazdušne odbrane, razvijen u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama, koji uključuje rakete Arrow 2 i Arrow 3. Ove rakete lete hipersoničnim brzinama. Izraelski dizajneri sistema izjavili su da Arrow postiže odlične rezultate u odbrani od iranskih napada.

Sjedinjene Američke Države su podržale ovu odbrambenu operaciju, ispalivši presretače sa dva mornarička razarača u istočnom Sredozemlju, uz podršku nekih evropskih i arapskih zemalja.

Vašington je ocenio iranski napad kao "neefikasan".

Prema izvorima iz Izraela, SAD su u poslednjih godinu dana poslale više od 50.000 tona oružja u tu zemlju, a predsednik Džo Bajden najavio je da će nastaviti da pomaže Izraelu u odbrani od iranskih napada.

U Izraelu već postoji mali broj američkih trupa, ali raspoređivanje dodatnih 100 vojnika, koji će upravljati sistemom THAAD, značajan je potez jer signalizuje dalje učešće SAD-a u regionalnom ratu koji se širi.

Pentagon opisuje raspoređivanje THAAD-a kao deo "širih prilagođavanja koja je američka vojska sprovela poslednjih meseci" kako bi podržala Izrael i zaštitila američko osoblje od napada Irana i grupa koje Iran podržava.

Izrael nije jedina zemlja zainteresovana za ovaj sistem. Ukrajina je takođe izrazila želju da dobije THAAD, koji bi verovatno bio efikasan protiv ruskih raketnih napada. Pored toga, Saudijska Arabija je naručila ovaj sistem za svoje odbrambene snage.