15.10.2024.

14:56

Foto: Reuters

Planeta

Brutalni prizori! Sravnili su ga sa zemljom! Najužarenija tačka na frontu liči na pustinjsku planetu! (VIDEO)

Toreck se nalazi nekih 35 kilometara severno od okupiranog Donjecka. Ovaj grad je postao jedna od najužarenijih tačaka u Donjeckoj oblasti poslednjih meseci dok ruske trupe nastavljaju napredovanje na istoku Ukrajine.

"Sada grad više liči na pustinjsku planetu: nema skloništa ni za civile, ni za vojnike i, nažalost, to omogućava neprijatelju da zauzme nova područja, ali na spaljenoj zemlji", rekla je Bobovnikova.

Govoreći na nacionalnoj televiziji, Bobovnikova je rekla da ruski vojnici menjaju vojnu uniformu u civilnu da bi krenuli ka ukrajinskim položajima, što je taktika koju koriste i u drugim naseljima.

Prethodno je ukrajinska vojska saopštila da se borbe vode "na svakom ulazu u zgradu" dok se ruske snage guraju sa istoka duž glavne ulice.

Gubitak Torecka bio bi još jedan udarac Ukrajini u Donjeckoj oblasti nakon što su njene snage bile prinuđene da se povuku iz Vuhledara na jugu. Ruske snage takođe nastavljaju potiskivanje ka Kurahovu i Pokrovsku, ključnom logističkom čvorištu otprilike 50 kilometara (30 milja) zapadno od Torecka.