Autor: Informer.rs

15.10.2024.

17:40

Foto: Tanjug AP

Planeta

(VIDEO) "Tajna služba nas nije zaštitila!" Ispovest muškaraca ranjenih tokom atentata na Trampa

Džim Kopenhejver (74) i Dejvid Dač (57) rekli su u intervjuu za NBC News da su bili oduševljeni što su bili na mitingu i sedeli na tribinama iza bivšeg predsednika pre nego što su odjeknuli pucnji i oni su pogođeni.

Obojica su izjavili da veruju da su Tajna služba i službenici za sprovođenje zakona nemarno ispunili svoju dužnost da zaštite bivšeg predsednika i nevine civile.

"Verujem da je postojao 100 posto nemar Tajne službe, verovatno svih koji su bili uključeni u uspostavljanje te bezbednosti, sve do komunikacije među odeljenjima. Nepažnja je bila velika. Bilo je strašno", rekao je Dač.

Kopenhejver se složio sa tim.

"Siguran sam da je bilo nemara. To se ne bi dogodilo da je bilo bezbedno", dodao je on.

Dač je rekao da je Tajna služba izneverila njega i bivšeg predsednika.

"Cela bezbednosna postavka je bila loša", rekao je on.

Advokati muškaraca rekli su da planiraju da tuže i da su u ranoj fazi istrage protiv koga će pokrenuti postupak.

Njih dvojica su teško ranjeni na mitingu 13. jula u Pensilvaniji. Kopenhejver je upucan u triceps i stomak, a Dač je pogođen u jetru.

"Bilo je kao da me udaraju maljem pravo u grudi", rekao je Dač, dodajući da je mogao da vidi komade metala kako "lete svuda unaokolo" sve dok pucnjava nije prestala.

Kopenhejver je rekao da nije shvatio šta se dešava sve dok nije video da mu je deo rukava pocepan.

"Okrenuo sam se ka prijatelju i rekao mu da mislim da sam upucan. Tada sam primio drugi pucanj i pao sam", rekao je on, dodajući da se srušio na tribine i nije mogao da ustane.

Dodali su da im je pucnjava donela nove zdravstvene probleme.