17.10.2024.

16:33

Foto: Tanjug/AP

Planeta

(UŽIVO) Razoran manevar Rusije, trupe Zelenskog ne znaju šta ih je snašlo! Ofanziva širom fronta, neprijatelja proteruju iz Kurska!

Najvažnije iz pregleda ruskog Ministarstva odbrane o situaciji u Kurskoj oblasti:

Oružane snage Ukrajine tokom prethodnog dana izgubile su više od 250 ljudi i 15 jedinica oklopne tehnike, uključujući pet tenkova, dva borbena vozila pešadije, od toga jedno vozilo SV-90 švedske proizvodnje, osam borbenih oklopnih vozila, kao i četiri artiljerijska oruđa, od čega dve haubice M777 američke proizvodnje i jednu haubicu L119 britanske proizvodnje, četiri minobacača, četiri automobila;
Predalo se šest ukrajinskih vojnika;
Oružane snage Ukrajine izgubile su od početka borbenih dejstava na kurskom pravcu više od 23.850 vojnika;
Ruske snage izvele su napade na položaje 11 ukrajinskih brigada u Kurskoj pograničnoj oblasti.

Svet već drhti! Isplivale tajne tačke suludog plana Zelenskog! Rusija neće sedeti skrštenih ruku, za ovako nešto sledi najstrašnija moguća osveta!

 

Ukrajina izgubila oko 40 tenkova „leopard“ od početka ruske vojne operacije

Od početka ruske vojne operacije Ukrajina je izgubila oko 40 tenkova „leopard“, piše portal „Biznis insajder“.

„‘Leopardi’ su moćni, visoko efikasni tenkovi sa teškim oklopom, ali nisu nepobedivi. Zapravo, prema nekim procenama iz otvorenih izvora, Ukrajina je već izgubila skoro 40 ‘leoparda’“, navodi se u članku.

NATO vojnici iz Francuske, Nemačke i Poljske bore se na strani OSU, tvrdi Vitalij Gančev

Aktivni vojnici zemalja NATO-a, konkretno iz Francuske, Nemačke i Poljske, bore se na strani Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je za Sputnjik načelnik ruske administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev. „Prema našim informacijama, to nisu samo plaćenici, jer tamo ima dosta boraca koji imaju vojne činove, to su u suštini predstavnici regularnih trupa NATO bloka... Oni su i dalje prisutni, informacije o tome stižu od lokalnog stanovništva“, rekao je sagovornik agencije. Gančev takođe smatra da je odluka da se Ukrajini dozvole napadi duboko u teritoriju Rusije dalekometnim naoružanjem NATO-a već doneta.

 

Raspad sistema! Ukrajinci krenuli na strane plaćenike! Pukla tikva na frontu, "saborci" se žestoko sukobili - razlog je samo jedan!

 

Izveštaj sa fronta: Intenzivna borba između Bogojavljenja i Katerinovke; Rusi napreduju kod Pokrovska

Ruske trupe izvele su raketne napade na ciljeve u Ternopoljskoj i Černigovskoj oblasti, kao i u drugim regionima Ukrajine. Kao rezultat raketnog udara Oružanih snaga Rusije, uništeno je skladište municije u Svetlom, koje je imalo veliki značaj za grupu Oružanih snaga Ukrajine (OSU). U Kijevskoj oblasti zabeleženi su masovni udari dronova geran, a prijavljeno je i uništenje lansera PVO S-200 i obalskog raketnog sistema Neptun.

Situacija na hersonskom pravcu je stabilna. Dronovi i artiljerija pogodili su nekoliko lokacija OSU. Ruske jedinice zaustavile su novi pokušaj OSU da se iskrca na Kinburnsku kosu. OSU je u poslednja 24 časa ispalio 83 granate na sela na levoj obali, a bilo je i ranjenih.

Na zaporoškom pravcu uništeno je komandno mesto OSU u Kamenskom. Severno od Rabotina vode se pozicione borbe. Izveštaji govore o povećanom broju ukrajinskih dronova.

Na ugljedarskom frontu vodi se intenzivna borba između Bogojavljenja i Katerinovke. Artiljerija i avijacija metodično i temeljno gađaju položaje OSU. U Maksimiljanovki se vode bliske borbe, gde OSU pruža snažan otpor. U oblasti Zolotaja Niva nastavlja se čišćenje polja zapadno od sela.

Na pokrovskom pravcu Ministarstvo odbrane potvrdilo je oslobađanje Krasnog Jara, koji se nalazi između Novogrodovke i Mirnograda. Uporne borbe se nastavljaju u Lisovki i Suhom Jaru, gde OSU neprestano ide u kontranapad. Ruske snage pokrivaju Selidovo, a oružje velikog dometa aktivno deluje već nekoliko dana. Kiša komplikuje situaciju, pretvarajući njive u blato, što ide na ruku OSU, ali to neće zaustaviti napade ruskih snaga. Južno od Cukurina vode se borbe u Novoselidovki i Izmailovki, a ima izveštaja o ruskom napredovanju zapadno od sela.

U Torecku se nastavljaju teške borbe unutar grada. Ruske jedinice proširuju zonu kontrole zapadno od Novgoroda, dok se pozicione borbe vode u oblastima Leonidovka i Družba.

Na frontu kod Časovog Jara nastavlja se iscrpljujuća borba. Na bokovima, severno i južno od Časovog Jara, ruske snage pokušavaju da poprave situaciju, ali im je teško zbog prisustva velikog broja dronova OSU, koji napadaju vojnike i utvrđene položaje.

Na severskom frontu vode se pozicione borbe, a OSU vrši protivnapade u oblasti Verhnjekamenskog.

Na krasnolimanskom pravcu Ministarstvo odbrane je potvrdilo zauzimanje Nevskog. Borbe na ovom prostoru vode se od 2022. godine, a sada se napadi nastavljaju zapadno od Makejevke.

Na kupjanskom pravcu vode se uporne borbe u oblastima Krugljakovke i Kolesnikovke, dok su aktivni sukobi južno od Sinkovke. Vlasti Kupjanska su najavile obaveznu evakuaciju civila iz grada i obližnjih sela.

Na harkovskom frontu nema značajnih promena. Pozicione bitke traju u oblastima Volčanska, Glubokoja i Lipca.

Žestoke borbe u kurskom džepu: Oslobođenje istočnog dela Ljubimovke i bitka u oblasti Kremjanoj

Na kurskom pravcu ruske trupe su oslobodile istočni deo Ljubimovke. U oblasti Kremjanoja, ruski jurišnici uništili su tenk OSU u teškoj borbi.

U okrugu Gluškovski nema značajnih promena. Ruske trupe vode borbe na prilazima Novom putu, dok OSU organizuje novu liniju odbrane južno od železničke pruge.

Na ovoj deonici fronta primećen je oklopni transporter FV 432, koji je ranije viđen u službi predsedničke brigade OSU. Nije jasno da li je vozilo prebačeno u region Kurska ili je poslato drugim jedinicama OSU.

U okrugu Korenevski ruske trupe su napredovale u istočnom delu Ljubimovke uz podršku oklopnih vozila. OSU je pokušao neuspešan napad na Zeljonij Šljah, oslanjajući se na Novoivanovku. Istovremeno, put između Zelenog Šljaha i Ljubimovke je miniran, što otežava ruske operacije.

U oblasti Sverdlikova ruske trupe su uništile konvoj oklopnih vozila OSU, koristeći MLRS Tornado i OTRK Iskander-M.

Australija šalje 49 otpisanih abramsa Ukrajini

Australijski ministar odbrambene industrije, Pat Konroj, najavio je da će Australija poslati 49 tenkova abrams Ukrajini.