16.10.2024.

07:40

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Iznenađujuće vesti iz Francuske za Ukrajinu! Zelenski ovo nije očekivao: Iz Pariza saopšteno bez čega je Kijev upravo ostao!

- Početkom ove godine doneta je politička odluka da bi pomoć Ukrajini mogla da iznosi tri milijarde evra, u stvari, mi ćemo premašiti dve milijarde evra, ali ne i tri milijarde evra - rekao je Lekornu.

Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će poslati najviše tri milijarde evra ranije ove godine u okviru napora da se poveća francuska pomoć Ukrajini nakon što je Pariz kritikovan da je na tom planu uradio manje od drugih zemalja, poput Nemačke.

U februaru, u pokušaju da obezbede dugoročnu pomoć Ukrajini, Pariz i Kijev potpisali su bilateralni bezbednosni sporazum kojim je predviđeno do 3 milijarde evra vojne podrške za ovu godinu.

Sada je, međutim, Francuska pod pritiskom da smanji svoj deficit, koji bi mogao dostići 6 odsto BDP-a 2024. godine, navodi briselski portal, napominjući da Francuska nije jedina zemlja koja se suočava sa smanjenjem budžeta.

U Nemačkoj, najvećem evropskom donatoru vojne pomoći, kreatori politike planiraju da sledeće godine prepolove podršku Ukrajini kako bi smanjili potrošnju.

Strahuje se i da će SAD smanjiti podršku Kijevu ako se bivši predsednik Donald Tramp vrati u Belu kuću.

Uprkos finansijskom kolebanju, Makron snažno podržava Ukrajinu u ratu, piše Politiko.

Francuski predsednik je prošle nedelje poželeo dobrodošlicu ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom u Parizu kako bi razgovarao o njegovom "planu pobede" i dodatnoj pomoći Ukrajini.

Uoči posete Zelenskog, Makron je pozdravio ukrajinske vojnike koji se obučavaju u istočnoj Francuskoj, u okviru francuske inicijative da se čitava brigada obuči na francuskoj opremi.

Takođe se očekuje da će Francuska dostaviti Kijevu borbene avione Miraž 2000 u prvoj polovini 2025. godine.

Ukupno, Pariz je obezbedio 1,7 milijardi evra vojne pomoći Kijevu 2022. i 2,1 milijardu evra 2023. godine, manje od Nemačke, Velike Britanije i Švedske, navodi briselski portal.

Očekuje se da će sledeće godine francuski budžet za odbranu dostići 50,5 milijardi evra. Međutim, Lekornu je naveo da Ministarstvo odbrane neće tražiti dodatni novac na kraju godine za neočekivane troškove vezane za raspoređivanje NATO-a u Estoniji i Rumuniji, ili za pomoć Ukrajini.

Prema njegovim rečima, pomoć Ukrajini u vrednosti od 300 miliona evra dolazi od kamata na zamrznutu rusku imovinu i biće iskorišćena za kupovinu artiljerijske municije kalibra 155 mm, samohodnih haubica Cezar i goriva.

Od 400 do 600 miliona evra biće generisano nižim stopama inflacije i korišćeno za renoviranje projektila SCALP i Aster za Ukrajinu.

Lekornuovi komentari dolaze u trenutku kada nordijske i baltičke zemlje povećavaju svoje napore.

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis rekao je za Politiko da "najnoviji podaci pokazuju da je nordijsko-baltička grupa, ako se uzme kao jedinica, drugi vojni snabdevač Ukrajini, posle SAD".

On je pozvao druge evropske zemlje da intenziviraju podršku i upozorio na ratni zamor.