16.10.2024.

18:10

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Neočekivan manevar Kine! Svet bruji o najnovijem potezu Si Đinpinga: Nemci žestoko pogođeni, upaljen alarm širom planete,

Ovo je dovelo do katastrofalnog pada prodaje kod jednog od najvećih svetskih proizvođača kamiona, prenosi list „Fajnenšel Tajms“. Iako je pažnja globalne javnosti usmerena na brzu ekspanziju električnih vozila, kineska transportna industrija doživljava značajne promene.

Analitičari ističu da je nagli porast broja kamiona na prirodni gas, posebno onih teških s nosivošću od 14 tona ili više, omogućio Kini da pre vremena prebrodi vrhunac potražnje za dizel gorivom, te da se približi vrhuncu potrošnje nafte.

Ova promena već sada vodi ka značajnom smanjenju potrošnje fosilnih goriva, što je zbunilo analitičare širom sveta. Kina se polako ali sigurno približava skoro potpunom odustajanju od upotrebe nafte i dizela.

Ova tendencija teško je pogodila nemačku kompaniju „Dajmler trak“, koja se fokusirala na razvoj dizel motora, kao i na buduće tehnologije poput električnih i vodoničnih motora.

Investiciona banka CICC je u septembru iznela prognozu da će potrošnja dizel goriva u Kini opasti za 4% ove godine, te da će nastaviti da polako opada u narednim godinama. Prema njihovim procenama, flota kamiona na prirodni gas će 2024. godine učiniti nepotrebnim oko 9,2 miliona tona dizel goriva, što čini 4% prošlogodišnje potražnje.

Ovakav nagli prelazak na prirodni gas imaće ozbiljan uticaj na lokalne rafinerije nafte, koje će se suočiti s dodatnim izazovima. Revolucija u transportu kamionima na prirodni gas objašnjava pad kineskog uvoza nafte ove godine, što je izazvalo zabrinutost širom sveta.

S obzirom na ovu ustaljenu tendenciju, trgovci će morati da prilagode svoje prognoze prodaje, uzimajući u obzir značajne promene koje će uticati na globalne snabdevače kako nafte, tako i prirodnog gasa.