16.10.2024.

10:10

Foto: Foto: Printscreen/NZZ Visuals, Shutterstock, Reuters, EPA Images

Planeta

Kakav šok! Mask radi za Putina?! Rusi moćnom američkom tehnologijom spaljuju sve po Ukrajini: Povećali domet do 2.000 kilometara...

Starlink omogućava internet pristup čak i u udaljenim oblastima, a koristi se za koordinaciju vojnih akcija, navigaciju i kontrolu dronova. Prema vojnom ekspertu, integracija Starlinka u ruske dronove omogućila je proširenje njihovog dometa do 2.000 kilometara.

Značaj Starlinka za vojsku i navodi o Musk-u

Ukrajinska vojska je imala prednost korišćenjem Starlinka za komunikaciju, posebno jer je inferiorna u naoružanju i brojnosti. Međutim, sada kada i ruska vojska koristi Starlink, prednost je izgubljena.

Ukrajinska vojska navodi da je Starlink igrao ulogu u ruskoj zauzimanju Ugljedara, dok „Vašington post“ pripisuje uspehe ruske vojske u Donbasu delimično pristupu američkoj tehnologiji.

Elon Musk je više puta bio optuživan za simpatije prema Moskvi, zbog svojih stavova o Krimu i poziva na pregovore sa Rusijom. Takođe se spekuliše da je Musk deaktivirao Starlink Ukrajini u ključnim trenucima, kao što je napad na Crnomorsku flotu Rusije.

Uticaj Starlinka na vojnu strategiju

Starlink je povećao manevarsku sposobnost ruske vojske, omogućavajući bolje koordinisanje različitih jedinica. Postoji tvrdnja da je Moskva zaplenila ukrajinsko „superoružje“, čime su eliminisali prednost koju su ukrajinske snage imale u komunikaciji.

Dok američka štampa spekuliše o ulozi Starlinka u ruskim uspehima, postavlja se pitanje koliko zapravo ovaj sistem doprinosi vojnim operacijama. Iako je korisno sredstvo, uspeh ruskih snaga prvenstveno zavisi od kompetentne komande i kontrole trupa, a ne isključivo od tehnologije.

Osvrt na američku tehnologiju i strategiju

Amerikanci tradicionalno pridaju preveliku pažnju tehnologiji, a Ukrajinci razvijaju fanatičnu privrženost prema NATO oružju. Ukrajinski predsednik Zelenski stalno zahteva novo oružje od zapadnih saveznika, a svaki put naglašava da će novo oružje doneti odlučujuću pobedu nad Rusima.

Međutim, i pored pristupa naprednim tehnologijama kao što je Starlink, Ukrajina nije uspela da preokrene tok rata. Ruski uspeh, kako se navodi, zavisi više od njihove vojne organizacije nego od pristupa američkim tehnologijama poput Starlinka.